Om Inniverset

ivstTittel: Inniverset
Forfatter: Kari Bu
Sjanger: Roman; ungdomsroman
Utgitt: 2001
Forlag: Gyldendal
ISBN: 82-05-27957-8

Vi følger Anne fra hun er 11 til hun blir 13 år, og boken er skrevet med hennes ungjentespråk.

For Anne og de fleste av hennes klassekamerater, er det å være seg selv umulig. Det meste handler om å være pen nok, kul nok, akkurat passe flink og ha populære venninner. Anne kjemper en desperat kamp for ikke å bli sett sammen med den minst populære jenta i klassen, den tykkfalne Berit Holte med midtskill.

Håpet heter Anneli og er vikarlærer. Hun klarer å se inn til inniverset i Anne og noen av de andre elevene som er iferd med å bli usynlige. Ettersom Anne nærmer seg tretten, blir også språket og tankene hennes mer avanserte. Sammen med Anneli forsøker hun å få klarhet i et univers av lysende stjerner, usynlige atomer og svarte hull.

Inniverset ble utgitt som ungdomsroman, men passer for alle som husker at de har vært 12 år eller deromkring. Handlingen foregår i årene 1990–93, med datidens musikk og trender. Da boken kom, ble den oppført som anbefalt litteratur i lærerudanningen.


Sitater fra anmeldelser

«Inniverset er en svært morsom bok. Den er tragikomisk på nivå med Gummi-Tarzan. Den er klarsynt som Maria Gripes Elvis. I tillegg er den full av håp om at det vil bli mulig å være seg selv.» (Bergens Tidende)

«En spennende og ærlig bok som sier mye om hvor utmattende og tøft det kan være på jentefronten til hverdags.» (Aftenposten)

«Med Inniverset framstår Kari Bu som en uvanlig lovende forfatter. Hun viser en flott evne til å registrere og skildre den ytre og indre maktkampen i en jenteflokk, samtidig som romanen får et ganske originalt preg gjennom utformingen av innivers-begrepet.» (Hamar Arbeiderblad, terningkast 5)

«På mange måter dreier dette seg om kampen mellom de gode og de onde kreftene i mennesket – også dette et tradisjonelt litterært tema, men Kari Bu gir denne kampen ny kraft – en kraft som absolutt løfter stoffet.» (Gjengangeren)

«Her er mykje å glede seg over, både språkleg og i dei skarpt sansa situasjonsrapportane frå familieliv og venneflokk.» (Gudbrandsdølen Dagningen)

Se også:
Hovedmeny for inniverset
Å være lik er å være død

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s