Inniverset: Spørsmål & svar

-?- Hva er Inniverset?
-!- Siden Inniverset ikke er noe utstrakt rom som syns, er det ingen selvfølge å tenke at det finnes. Anne har alltid syntes at Gud er mye koseligere enn Big Bang, men det gikk ikke lenger an å bruke Gud som et bevis for Inniverset når skolen og samfunnet ga et bilde av ham som en altfor gammel lærer. Vikarlæreren Anneli flytter på en måte Gud inn i atomene, slik at Inniverset kan fordele seg jevnt utover i alt og alle, inkludert Anne. Anne skjønner at alle, ikke bare Gud eller Anneli, har tilgang til Inniverset. Ved å fortelle om, eller leve ut fra Inniverset kan Anneli vise barna at det ikke bare er universet som er stort og fullt av ressurser, men også Inniverset. Inniverset er altså et univers som ligger innenfor istedenfor utenfor. Ikke individuelle sjeler, men et hav av muligheter, omtrent som fysikkens «kvantehav» der alt kan oppstå og ingenting er fastlagt på forhånd. For å kunne ta ibruk / leve ut fra Inniverset trenger man tro og mot, og ikke den flinkheten og populariteten man gjerne venner seg til å satse på.

-?- Jeg er en 20-30 år gammel jente og gutt som synes boka passer bra for meg. Hvorfor er den utgitt som ungdomsbok?
-!- Forlaget var veldig usikre på målgruppen, men ga den ut som ungdomsbok fordi språket ligger så nær den unge hovedpersonen. Voksenbøker om barn og unge har ofte et mer voksent språk. Språket i Inniverset tilhører en ekte 11-13 åring, samtidig som temaene er sentrale for alle aldre. Folk på din alder kan også kjenne igjen de konkrete tingene (musikk, klesmerker…) fra begynnelsen av 90-tallet, pluss 80-tallet som nevnes i forbindelse med den gangen Anne bodde rett ved siden av Helene og hadde brusmaskin og slik.

-?- Nøyaktig når foregår boka?
-!- Anne er født i 1979 og boka begynner når hun går i femte klasse (selv om hun i begynnelsen forteller om tiden før). Altså foregår den i 1990-93. Tidspunktet for handlingen kan best bestemmes ved musikken de hører på, fra Vanilla Ice som lå på norske hitlister med Ice Ice baby høsten 1990 til Michael Jackson som ga ut Dangerous i november 1991 og ikke var ute av listene før lenge etter klassefesten hos Stine høsten 1992.

-?- Hvorfor kalles Berit alltid «Berit Holte» i begynnelsen av boka?
-!- Skoleelevene bruker begge navnene hennes for å få avstand til henne så det blir lettere å plage henne uten å få dårlig samvittighet. Senere blir Anne bedre venn med henne og kaller henne bare Berit.

-?- Anneli snakker om et teaterstykke om Adolf Hitler som gutt når hun og Anne tar følge til skolen. Finnes dette stykket på ordentlig?
-!- Tja. I Tidsskriftet Flux nr. 15 nevner musikkprofessor og skolefilosof Jon-Roar Bjørkvold et teaterstykke han så i Stockholm ved navn Hitlers barndom. Her blir Hitler slått av faren fordi han ikke tegnet et hus riktig.

Kjøp Inniverset som e-bok!

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s