Du skal ikke ha andre skoler enn meg

Hvorfor har datanerder høyere status enn lærere? Det fins en åpenbar grunn.

Tenk deg at det ble nedsatt et utvalg. Nå må vi foreslå et rammeverk, tenkte utvalget. Vi må få orden på internett. Vi vil ha et sterkt offentlig nett der alle får et likeverdig tilbud, uavhengig av bakgrunn. Vi lager en reform.

Etter reformen blir du født. Du sitter mye på fanget til bestefar med bøker. En dag ser du en bok i hylla med et vanskelig ord på. Bestefar blir svimmel av stolthet når du leser P-S-Y-K-I-A-T-R-I. Du er fire år og kan nesten ikke vente til du blir seks. Da får du gå inn på internett. Du har hørt at det er mye mer å lære der.

På den rette dagen løper du til datamaskinen. Nettleseren ber ikke om brukernavn og passord. Etter reformen er det bosted og alder som gjelder. Du bor i en småby, og får bare besøke ett nettsted. La oss kalle det Schoolbook.

Bokstavene har du lært for lenge siden. På Schoolbook må du likevel «lære» dem sammen med 25 andre på din alder. Du føler deg som en forbryter fordi du satt på bestefars fang med bøkene som fireåring. Du innkaller ikke til møte med Schoolbooks ledelse for å drøfte «problemet». Du er ikke så voksen til sinns. Du tenker bare at på Schoolbook, der er du og din kunnskap verdiløs.

Dette handler om en begavet elev jeg kjenner som ble aggressiv og deprimert. Han prøvde å ta med mer avanserte bøker på skolen. Det ble ansett som et problem. Det eneste som hjalp, var å være hjemme. Internett var ikke reformert. Der fant gutten fora for alt han ville lære. Kunnskapen hadde ingen aldersgrense. Han lærte engelsk ved å skrive med eksperter fra hele verden. Han fikk igjen kunnskapstørsten, men det krevde tid og terapi å bli kvitt skoleangsten.

Hvis internett var inspirert av norsk grunnskole, ville folk flest blitt henvist til ett nettsted. Der kunne de kommunisere med noen få jevnaldrende og enda færre voksne. Søkte de på «matte» fikk de et par treff. For å få et par til, måtte de vente et år. Heldigvis er nettet mye mer mangfoldig. Derfor har IT-folk høyere status enn lærere. Det betyr ikke at alle barn lærer ved å slippes løs på nett. De lærer på ulike måter. Med oppfølging lærer de mer, så sant de følges opp på sitt nivå.

Fellesskolen vil behandle alle likt. Da diskriminerer den alle som avviker fra gjennomsnittet. Alt kan ikke oppnås for alle med én læreplan. Fellesskolen og dens stakkars lærere har for mange oppgaver. Samfunnet trenger et mangfold av skoler, slik det trenger et mangfold av jobber. Vi må dyrke alle barn, ikke bare de best tilpassede.

problembarnFør jeg begynte på skolen visste jeg ikke hvem de «flinke» var. Jeg så barn med ulike evner. Jeg respekterte folk jeg senere avskrev som dumme eller rare. Skolen stemplet dem som «problembarn». De kunne for lite eller for mye. De interesserte seg for feil ting eller lærte på feil måte. Noen passet bedre inn på Steinerskolen, det eneste alternativet de hadde til fellesskolen. Andre føler seg fortsatt dumme eller rare. Altfor få opplever fellesskolen som en kick-start på et konstruktivt liv. For noen er den bare en utsettelse av møtet med NAV.

 

Relatert: 

Skolevalgets kvaler
En ny sjanse som håndverker
For smarte for skolen

Reklamer

5 kommentarer

Filed under Min spalte fra =OSLO

5 responses to “Du skal ikke ha andre skoler enn meg

 1. Hva forventer du av Norge, Verdens beste land å bo i? Så lenge propagandaen er bra er alt bra.

  Liker

 2. En god sammenligning, synes jeg. Det viser litt om hvordan det kan oppleves for en som lærer annerledes og raskere enn sine medelever på samme trinn.

  Jeg har delt innlegget ditt i facebook-gruppa mi, håper du har lyst til å være med der!

  Følg kommentarfeltet her: https://www.facebook.com/groups/samfunnspraten/

  Liker

 3. Vel, en god ting ved enhetsskolen er at man unngår for mange eksklusive skoler for rikfolk og religiøse skoler for indoktrinering av barn.

  Liker

 4. Kristan

  Så sant.
  Låter precis som den svenska skolan sedan 1980-talet.

  Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s