Kvinner som hater kvinner


I sommer begynte
jeg å se TV-serien «Mad Men». Den har fått ros for sitt autentiske portrett av 1960-tallet, ned til det minste askebeger. Det mest interessante er ikke hvordan menn omgås kvinner i likestillingens istid. Det har jeg sett mange ganger før. Det fascinerende er hvordan kvinnene omgås hverandre.

madmen

Seriens hovedperson er reklameguruen Don Draper. Når datteren hans fyller år, kommer gatas alenemor på besøk. Hun har med en gave i julepapir, og ber pent om unnskyldning. Hun rakk ikke å skaffe mer betimelig innpakning. Fru Draper prøver febrilsk å skjule forakten i fjeset.

Mødrene er samlet på kjøkkenet, og fedrene i stua. En far sier at hønene vil hakke alenemoren til døde. Det har han rett i. Men disse hønene er mer utspekulerte enn de fjærkledte. Når den stakkars skilte moren entrer kjøkkenet, begynner damene «tilfeldigvis» å snakke om hvor de dro på bryllupsreise.

Året er 1960, og kvinnene danner fellesskap som moralpoliti. Våpenet deres er fryktinngytende hint mot medsøstre som krysser en grense. Og grenser er det uhyre mange av – for kvinner, vel og merke. Ingen kritiserer alenemorens eksmann for hans utroskap. Da måtte kvinnene erkjent at deres egne menn er minst like ille. Det tør de ikke enda.

I seriens første sesong er menn nesten alene om å være direkte og avslappede. Disse mennene forakter ikke kvinner. De er bare bortskjemte og tar seg til rette. De tar livet med så knusende ro at de glemmer å dikte opp en løgn til sekretæren før lunchdaten med elskerinnen. Uansett er det sekretæren som må legge seg flat hvis kona tar kontakt. («Ops, jeg glemte å spørre ham hvor han skulle, så dumt av meg»).

Både i dette og det forrige årtusen har vi snakket mye om menn som hater kvinner. Vi burde snakke mer om kvinner som hater kvinner – seg selv inkludert. Jeg synes de febrilske fruene fra 1960 er vanskelige å like. Mennene deler nok min oppfatning, for de tilbringer minst mulig tid med dem. Det går også utover barna. Etter hvert klarer flere kvinner i serien å skaffe seg selvrespekt. Det gir dem dypere kontakt med mennesker av begge kjønn. De får også mer respekt fra menn, enten de er hippier, husmødre eller karrierekvinner.

Peggy Olson begynner som en duknakket sekretær i reklamebyrået. Talentet hennes tilsier en annen stilling. En driftig kvinne gir henne et godt råd: Du blir ikke forfremmet før du begynner å behandle Don Draper som din likeverdige.

Likestillingen begynte ikke med at menn plutselig skiftet syn på kvinner. Den begynte med at kvinner hjalp hverandre framover, istedenfor å holde hverandre tilbake.

Reklamer

1 kommentar

Filed under Min spalte fra =OSLO

One response to “Kvinner som hater kvinner

  1. lisaelskerarvid

    Så bra skrevet!😃

    Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s