Ja takk, begge deler

Av og til høres det ut som krig når rusbehandling debatteres. Taperne er de rusavhengige.

Noen mener medisinering er det eneste som virker. Andre sverger til psykologiske metoder. Jeg ønsker at alle kunne bli rusfrie gjennom selvinnsikt og frisk luft. Men jeg innser at vi trenger ulike tiltak, også kontroversielle. Altfor få klarer overgangen til livet utenfor et idyllisk behandlingssted.

Torbjørn Løkken, verdensmesteren som også lyktes med rusbehandling.

Torbjørn Løkken klarte det. Han tilbrakte et år på Renåvangen, en institusjon med psykososial tilnærming. Å slutte med heroin kaller han sin største bragd. Det sier ikke lite, for mannen er tidligere verdensmester i kombinert. En annen som har lyktes med mentale metoder, er Hans-Erik Dyvik Husby. Han valgte Narconon i Sverige, og det var ikke første gang han lyktes i utlandet. På forhånd hadde han internasjonal suksess som rockestjerne med bandet Turboneger.

Få heroinavhengige har like god trening i livet på solsiden. Noen har aldri erfart at de kan mestre noe særlig. Det hjelper ikke å gi dem moralsk høyverdig behandling, hvis de ender opp med nok et mislykket forsøk og dårligere mestringsfølelse. Behandlingskollektiver gir mange en god pause fra gatelivet, men få blir rustet til livet etterpå. Det kan skyldes at behandling og ettervern er for dårlig, men også at folk er ulike.

En av få store undersøkelser av rusbehandling i Norge (Ravndal 1995) fulgte pasienter ved Veksthuset i Oslo over flere år. Bare 20 prosent fullførte hele programmet på halvannet år. Av disse igjen, var cirka en tredel rusfrie eller hadde kun et lite misbruk fem år senere.

Ved psykososiale behandlingstilbud er det vanlig at flertallet faller fra. I 2009–10 fikk 120 personer plass ved Vivestadkollektivet i Tønsberg. Bare 33 fullførte behandlingen. Resten ga opp eller ble utvist for rusbruk. Forskere burde kaste seg over de som har klart å bli rusfrie, og finne ut hvor og hvordan. I dag er det gjerne kortsiktige utgifter, og ikke langsiktige resultater som teller når penger bevilges til tiltak. Dermed legger man ned institusjoner med gode resultater, som Phoenix Haga i Mysen. Her er behandlingen langvarig og ettervernet omfattende.

Da heroin ble forbudt rundt 1930, flyttet markedet fra apoteket til gata. Stoffet kunne like gjerne fått navnet Hitler – samfunnet så ikke lenger forskjell på kjemi og ondskap. Alle som var borti heroin, ble kjeppjaget. Heroinklinikker setter en stopper for dette. Danmark har delt ut heroin siden 2010. Tilbudet går bare til de som har mislyktes med annen behandling.

Heroinklinikker gjør kanskje ikke folk rusfrie, men de slipper alt strev som følger med gatelivet – fra fattigdom til fordømmelse. De slipper å bruke all tid og krefter på å skaffe raske penger. Heroinen kommer selvsagt fra lovlig medisinsk produksjon, utenfor mafiaens klør. Den er ikke spedd ut med rottegift eller andre, uvisse ingredienser. Riktig dose beregnes, så ingen dør av overdose. Rekrutteringen til åpne heroinmiljøer synker som en stein, siden miljøene forsvinner fra gata.

Ferske rapporter, omtalt på forskning.no, evaluerer danske heroinklinikker. Pasientene bruker bare en tredel så mye tid på kriminalitet som før. 30 prosent flere har fast bolig. De drikker 50 prosent mindre alkohol, og bruker en tredel så mye Valium og Stesolid. Flere er sysselsatt. Noen har begynt med idrett, og noen har fått overskudd til å ta seg av egne sykdommer. Noen klarer å trappe ned på heroinen, men de som ikke klarer det, kan fortsatt ha et liv. Samtidig mister kriminelle bander en viktig inntektskilde fra gatestoffet.

Det er fullt mulig å gjøre noe fornuftig mens man går på medisinsk heroin. Det viser erfaringer fra seks europeiske land. Det betyr ikke at vi bør legge ned gode, rusfrie behandlingstilbud. Vi må satse på begge deler, og det blir lettere hvis aktører i den norske rusdebatten slutter fred.

Legg igjen en kommentar

Filed under Min spalte fra =OSLO

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s