Det kalkulerte vanvidd

Gatas høfligste og mest velstelte mann har størst sjanse for å lykkes som kriminell.

Illustrasjon: Ane Charlotte Ohren

En tidligere kollega av meg hadde rastafletter og frisinnede klær. Han ble ofte stoppet på flyplasser, mistenkt for å ha med seg hasj. «Jeg er den siste i verden som kommer til å smugle hasj», sa han. «Det ville vært galskap å gjøre det med et slikt utseende.» En intelligent narkotikasmugler klipper seg kort og tar på seg findressen – eller uniformen. En intelligent massemorder utnytter også vår tro på at symboler beskriver virkeligheten.

Vi kan fint ta avstand fra Anders Behring Breivik uten å kalle ham uintelligent, superreligiøs og stygg. Det går nemlig an å være en kjekk, intelligent og småkristen massemorder, ukjent for politi og psykiatri. Ingen blir klok og empatisk av å være kjekk, intelligent og småkristen, selv om det er fullt mulig å ha alle fem egenskaper.

Ofte forveksler vi kvasse hjernefunksjoner med klokskap, kanskje fordi skolen bryr seg lite om å gjøre oss kloke. Det blir som å forvente at en rask og romslig harddisk inneholder programmer som lar oss gjøre noe konstruktivt. Disken kan like gjerne være full av krigsspill. Ifølge klassevenninnen Marit Andersen, var Anders Behring Breivik flink på videregående. Som barn gikk han på Smestad skole, der kongebarna hadde gått før ham. Faren var siviløkonom og moren var sykepleier. Hans største forbilde var Peder «Fjordman» Jensen, med mastergrad fra Universitetet i Oslo. Breivik hadde et perfekt utgangspunkt for å planlegge terror i fred. «Han har levd et ekstremt lovlydig liv», sa PST.

Den amerikanske hjerneforskeren James Fallon har lest Breiviks manifest. Til NRK P2 sier han at morderen gir inntrykk av å være høyst tilregnelig og rasjonell. For rasjonell. Jeg skal ikke spekulere i hva rettspsykiaterne kommer fram til i november, eller hva Breivik kan ha opplevd av traumer selv. Jeg vil bare påpeke at en psykopat ikke er irrasjonell, men så beregnende som man bare kan bli uten medfølelse å ta hensyn til. En slik personlighetsforstyrrelse er noe annet enn det vi vanligvis forbinder med en psykisk lidelse, som forvirring og forsterket følsomhet.

I forbindelse med en bosituasjon, møtte jeg et par som representerte begge deler. Han fremsto som høflig, hyggelig og svært hjelpsom. Hun fremsto som nevrotisk og plagsom. Jeg kom i konflikt med henne, og mannen ble «fredsmegler». Han var nøytral og ryddig da han inviterte til et møte for å forsone oss. Litt senere forsvant han sporløst. Han var arrestert. Først da turte kona å fortelle at han hadde holdt på å drepe henne, og mishandlet henne gjennom hele forholdet. Han hadde tvunget henne til å forstyrre folk, så han kunne fremstå som den gode fe. Etter hvert ble hun såpass syk at han kunne umyndiggjøre henne ved å si til folk at hun dessverre led av nevroser. Hun var langt ifra farlig eller hjerteløs, men jeg hadde vært sikker på at hun var problemet. Hun var utenlandsk og arbeidsledig, mens han var norsk og velstående. Nå hadde han fått diagnosen psykopat.

Det fins flere psykopater blant ledere enn blant folk flest, melder Teknisk Ukeblad. De tiltrekkes av makt, penger og prestisje, og er ikke redde for å tråkke på andre. De lykkes fordi mange definerer suksess på samme måte som dem. Etter 22. juli er dette i ferd med å snu. Folk som før tråkket på dem med lavere status, har nå gått i rosetog og omfavnet dem. Antirasistisk senter melder om økt interesse for å besøke muslimer og skaffe seg kunnskap, gjennom kampanjen Tea Time.

Hollywood har lært oss at skurker er rufsete og ukontrollerte følelsesmennesker som skremmer folk ved sitt blotte åsyn, mens helter er velpleide, beherskede og strutter av statussymboler. 22. juli 2011 bør ha avlært oss dette. Symboler og sekkeposter – som religion, klær og hudfarge – sier ingenting om hvor ondt eller godt en person kan handle.

Hør James Fallon m.fl. i NRK P2s program Ekko (01.08.2011)

Legg igjen en kommentar

Filed under Min spalte fra =OSLO

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s