Topp 30 saker fra MDGs Oslo-program

Lei av fine fraser og klamme klisjeer? Det har partiprogrammer nok av, men det fins unntak. Miljøpartiet De Grønne har en rekke konkrete forslag i sitt nye valgprogram for Oslo. Her er mine favoritter:

1) Vi vil arbeide for at Oslo kommune etablerer pilotprosjekter på viktige områder som bilfrie og ressurseffektive bydeler, ressurseffektive og økologiske eksempelbygg, økologisk bylandbruk, etc.

2) Vi vil arbeide for at byen innen kort tid får et solid, sammenhengende nettverk av sykkelveier som gjør sykkelen til et trygt og effektivt fremkomstmiddel.

3) Vi vil skape etablerersentre som fremmer sosialt entreprenørskap. Sentrene vil tilby nettverk, opplæring, rådgivning og hjelp til å starte nye virksomheter.

4) Vi ønsker flere «gratisbutikker» i tilknytning til gjenbruksstasjonene, slik at færre brukbare ting ender i søpla.

Thomas Hylland Eriksen besøker Oslos nokså ukjente «gratisbutikk» på Grefsen minigjenbruksstasjon og hageavfallsmottak.

5) Vi vil gjøre økt bruk av bystyre-initialiserte folkeavstemninger.

6) Norskopplæringen må gjøres mer praktisk med fokus på kommunikative språkferdigheter i stedet for grammatikk. Språkopplæring bør foregå i en form for arbeidssituasjon som reelt kvalifiserer til en jobb.

7) Vi vil opprette et senter for rusmiddelavhengige i indre by, der de kan være ressurser og ikke bare mottagere, med brukerstyrte aktiviteter, jobbtrening og helsepersonell.

8) Vi vil etablere en frivillighetssentral på internett, der byens innbyggere kan utveksle tjenester.

9) Metro over bakken fra Fornebu via Fjordbyen og Kværnerbyen til Lørenskog stasjon. Dette er både billigere, sikrere og langt raskere enn en ny tunnel gjennom sentrum. I øst kan banen kobles sammen med Østensjøbanen og Lambertseterbanen, slik at kapasitet i Fellestunnelen frigjøres til hyppigere avganger på eksisterende linjer.

10) Vi vil skape flere kulturarenaer ved å regulere områder og eiendomsmasse i Oslo til profesjonelle kunst- og kulturaktører, etter modell fra Amsterdam.

11) Vi vil gjøre offentlige toaletter gratis og sette ut flere toaletter ved kollektivknutepunkter og friområder.

12) Ikke-profitt baserte private organisasjoner skal være det foretrukne alternativet ved offentlig-privat samarbeid.

13) Vi ønsker å involvere skoler, høyskoler og Universitet i Oslo-regionen i å styrke ungdommers mest fremtidsrettede kunnskaper og ferdigheter ved å skape nye samarbeidsplattformer mellom pilotprosjekter, næringsliv, skoler og universitet.

14) Vi vil følge i Københavns fotspor og påby grønne tak på alle nye bygninger med takvinkel under 30 grader.

15) Vi vil regulere den nedlagte militærleiren på Skar innerst i Maridalen til økologisk forsøksområde, og invitere miljø- og friluftsorganisasjoner, forskningsmiljøer og andre interesserte til idédugnad.

16) Vi vil følge opp forslaget om treningsapparater i byens parker.

17) De ansatte i helse- og omsorgsyrker bruker mye tid på å registrere og rapportere, noe som tar altfor mye tid bort fra det praktiske arbeidet. Ved å redusere rapporteringen kan vi derfor effektivisere driften.

18) Byen skal ha som mål å fase ut alle biler med forbrenningsmotor innen 2030. Herunder vil vi snarest innføre krav om at alle nye drosjer og kommunale biler skal være utslippsfrie, med unntak for utrykningskjøretøy.

19) Reserverte plasser til el-biler i parkeringshus og ved kjøpesentre.

20) Vi ønsker en helhetlig gjennomgang av de ensomme sin situasjon i Oslo, med påfølgende handlingsplan.

21) Det er svært viktig at eldre, handikappede eller syke skal ha muligheten til å bruke sine egne ressurser. Her finnes det et stort potensiale til å redusere behov for offentlig hjelp, samtidig som ensomheten reduseres og trivselen økes.

22) Vi ønsker en kommunal innkjøpspolitikk som er miljøvennlig og tar sosiale hensyn under sunne økonomiske forutsetninger. Ved innkjøp og anbud vil vi arbeide for å gi virksomheter med økologisk og sosial profil fortrinn.

23) Byrådet har vedtatt at ingen nye leiligheter i indre by skal være på under 40 m2, og at halvparten må være minst dobbelt så store. Vi vil fjerne disse kravene.

24) Vi vil overføre flest mulig av kommunens oppgaver til bydelene og øke bydelsutvalgenes innflytelse i for eksempel plan- og reguleringssaker, åpningstider for serveringssteder, skjenkesaker og lokalmiljøsaker.

25) Vi vil arbeide for flere parsellhager og kolonihager på ubrukte gressplener i drabantbyene.

26) Vårt mål er at Oslo innen 2015 skal samle inn 70 prosent av byens matavfall fra storkjøkken, restauranter og husholdninger. Det er uholdbart at Oslo eksporterer sitt matavfall til Sverige når det heller kunne vært anvendt til en lokal biogassproduksjon.

27) Vi vil arbeide for en statlig utredning av konsekvenser ved lovlig, kontrollert omsetning av cannabis, slik flere ledende rusforskere i Norge og internasjonalt nå tar til orde for.

28) Vi vil arbeide for et permanent Bondens marked i Østbanehallen, med fokus på lokalprodusert og økologisk mat.

29) Istedenfor å bruke milliarder på lokk over støyende veier, vil vi gi utbyggere mulighet til å bygge lavblokker direkte over de aktuelle veiene. For å veie opp for økte byggekostnader, kan kommunen og staten tilby svært rimelig tomteleie.

30) Bysykler skal være tilgjengelige innenfor hele Ring 3.

7 kommentarer

Filed under Bloggpost

7 responses to “Topp 30 saker fra MDGs Oslo-program

  1. Takk for dette Kari! En god oppsummering som vi tar med oss videre :)

    Liker

  2. CF

    Det er jo så enkelt å være enig i alt dette. Vi Grønne få gjort mer ved å sørge for at MDG får minst en representant i Oslos bystyre. Vi trenger bare noen få hundre stemmer for at den grønne sunne delen av Oslo skal få en frisk ny stemme.

    Liker

  3. Dette høres veldig bra ut! Dette med gratis, offentlige toaletter er en av de «småsakene» som jeg bryr meg om, men som få andre ser ut til å tenke over. Kan jeg få legge til at dere i samme leia og bør jobbe for offentlige drikkefontener? Det vil gjøre livet mye lettere for uteliggere og andre fattige som bruker byen mye, og kan føre til mindre salg av flaskevann. Det går til og med an å ha noen drikkefontener med kullsyreholdig vann, slik de har gjort noen steder i Frankrike nå (tror jeg det var).

    Når det gjelder bysykler: Dette er jeg helt enig i! Men jeg vil ikke ha en utvidet avtale med reklame- og media-giganten ClearChannel! Vil MDG at kommunen tar over driften av bysykler? Og tilsvarende: Hva med busskur, reklame på nedsstigningstårn, og reklame i byen generelt?

    Og hva med åpenhet/transparancy, åpne/frie dataformater, fri programvare, o.l., slik som åpne besøksprotokoller, åpenhet om (på en sånn måte at det faktisk er lett å finne og viderebruke informasjonen) hvem som får penger fra hvem, osv?

    Liker

    • Fra Oslo MDGs program, side 9: «Vi ønsker også langt flere drikkefontener, og vil følge opp forslaget om treningsapparater i byens
      parker.»

      Når det gjelder reklame så kan jeg bare henvise til prinsipp-programmet til MDG nasjonalt:
      «3.2.8 Reklame
      Reklame er hovedsakelig et verktøy for å skape kunstige behov der reelle behov ikke lenger finnes, og årlig brukes
      milliarder av kroner til å «hjelpe» oss videre i nedverdigende og uøkologisk forbruksvekst. Miljøpartiet De Grønne
      vil ha streng regulering og begrensning av kommersiell reklame, særlig i offentlige rom. Den som ønsker tilsendt
      reklame skal aktivt måtte be om dette»

      Jeg er enig i at det er teit at Oslo MDG ikke har noe konkret om dette i programmet, men jeg antar det likevel ligger i kortene.

      Hvis jeg ikke forstår deg feil, handler ikke det siste spørsmålet ditt om fri programvare, men mer om åpenhet i beslutningsprosesser og finansieringer? Vet ikke om vi har noe om det, men vi har et ganske godt nasjonalt program på digitale rettigheter: http://www.mdg.no/politikk/digitale-rettigheter/

      Liker

  4. Hvordan skal alt finansieres?

    Liker

  5. Gode programposter som jeg kunne tenkt meg å ha i Stavanger

    Liker

Legg igjen en kommentar