Rus vs. puritanisme og nytelse

Nok en gang har fagtidsskriftet Rus & Samfunn bedt meg svare på et par spørsmål, denne gangen sammen med Aino Lundberg (Bymisjonen), Randi Ervik (Diakonhjemmet høgskole), Kari Lossius (Bergensklinikkene) og Olaf Olsvik (Mestringshuset). Vil du vite hva de andre svarte, må du kjøpe bladet til en stiv pris på websiden deres.

– Er rusfeltet preget av puritanisme?
– Gjennom historien er det ofte religiøse som har hjulpet rusavhengige i det hele tatt. Følgene er mer eller mindre puritanisme, men vi skal være glade for innsatsen. I Norge kan de puritanske være veldig puritanske, mens andre går for langt den andre veien, og dømmer brukeren til tung, livsvarig medisinering. Jeg savner et helsevesen som hjelper rusavhengige å trappe ned på erstatningsmedisin som metadon. Det fungerer bra blant annet i Belgia, hvor fastlegen kan medisinere og følge opp pasienter individuelt. Det må gå an å fokusere både på kropp og sjel. Her ser det ut som offentlig rusomsorg har gitt opp litt. Da kan man ikke klage om andre kaprer den delen av behandlingen.

– Er nytelsesaspektet tabu? Hvordan preger dette rusomsorgen?
– Det er helt klart tabu å snakke om rusens positive funksjon. Jeg vil ikke kalle det nytelse. Tunge rusavhengige må ha stoff for å føle seg friske og normale, for å kunne leve med folks fordømmelse, og for å glemme vonde erfaringer. Erkjenner ikke rusomsorgen rusens positive funksjon, kan man heller ikke snakke om det viktigste av alt, nemlig hva som skal erstatte den. Enkelte er blitt rusfrie opptil tredve ganger. Uten noe positivt å fylle livet med, har de ingen grunn til å leve uten rus. Rusomsorgen må vise at rusfrihet kan fungere godt for andre enn puritanere.

Enqueten sto på trykk i Rus & Samfunn nr. 6/2010.
Her kan du se hva jeg svarte sist, da temaet var normalitet og avvik.

Legg igjen en kommentar

Filed under Bloggpost

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s