Muslimer, Satan og handlekraft

KARI: – Muslimer er et hot tema for tiden. Hva synes du om å bo i gangavstand til Oslos verste østkant?
JARLE: – Furuset senter har en slakterforretning; en sjeldenhet i det norske samfunn. Muslimer har egne slaktekrav, så de kan ikke spise det vanlige butikkjøttet. Det gjør at de opprettholder slakterutsalg i Oslo. Der får jeg skåret opp kjøttstykker. Det er veldig bra hvis jeg skal koke en gryte og trenger bein til kraft. Det fins ikke i supermarkeder. Oslo har noen slakterforretninger som ikke er muslimske, men det er blitt en snobbete nisje med dyrt viltkjøtt. I vanlige matbutikker får du renskåren biff, et ressurssløsende og kjedelig produkt som utnytter lite av dyret. Folk har liksom ikke tid til å koke en gryte i seks timer lenger.
– Du skal være glad du ikke dame, da hadde du vært veldig undertrykt hvis du sto så lenge ved kjøkkenbenken. Hva slags dyr pleier du å kjøpe?
– Storfe, for det er vanskelig å få tak i ellers.

...men sånn omtrent 99 prosent av medieoppmerksomheten?

– Det kan virke som om praktiserende muslimer har en del til felles med nordmenn for 50-100 år siden?
– Noen frykter dem kanskje fordi de ikke vil bli påminnet om vår nære fortid. De oppfatter våre nåværende verdier som et skjørt byggverk.
– Et ferskt leserbrev i Aftenposten kritiserer muslimer fordi de vanskelig kan akseptere utenomekteskapelige forhold «og mye annet som vi oppfatter som normalt». Vi har blitt ganske opptatt av vår frihet til å være utro og mobbe folk med karikaturtegninger, men kan det kalles verdier?
– Da kommunismen falt, sa Johan Galtung at den neste store fienden for Vesten ville bli enten muslimene eller miljøbevegelsen. Begge minner oss om fortiden, de grønne vil jo at vi skal senke forbruket. Altså ha samme forbruk som vi hadde på 80-tallet.
– Trenger vi alltid en fiende?
– Det er vel en dypkulturell oppfatning at Satan alltid ligger og truer. Og han er listig.
– Hvem tror du blir den neste Satan, når vi er ferdig med muslimene?
– Jeg tror på Kina. De er dyktige til å finne en balanse mellom yin og yang. De vurderer både konsekvensen og motkonsekvensen og motkonsekvensen til motkonsekvensen. De kommer aldri til bunns. Derfor får de ikke gjort så mye, og er verdens mest stabile land. De har hatt mer eller mindre samme grenser i noen tusen år. Jeg lurer på hvordan kinesiske actionfilmer er. Skriker de «Gjør noe!» eller sitter de å sier: «Ja, men på den ene siden, og på den andre siden…»
– Mens handlekraft er et vestlig ideal?
– Jepp, og skal du vise handlekraft er du nødt til å forenkle. Ellers vil du alltid støte på noe som kompliserer. Det er veldig lett å forby hijab, helt til du begynner å tenke at muslimske kvinner kan tenke selv. Da blir det mer komplisert. Hijab er vel like mye eller lite undertrykkende som vestlige badedrakter, en milliardindustri som presser på kvinner å gå så lettkledd som mulig. Mange liker å gå lettkledd om sommeren, mens andre blir avhengige av å følge moten og ta risikable skjønnhetsoperasjoner.
– Huff, så komplisert da. For tiden er islam en populær forklaringsmodell for alt muslimer gjør, men man kunne like gjerne sett på arbeidsledighet, psykisk ubalanse og så videre?
– Unge innvandrere i franske forsteder sier jo at de mangler jobb. De har ingenting å gjøre. Da blir forklaringen at muslimer ikke oppdrar ungene sine til å ta utdannelse, men det er en grunn analyse. Dessuten er kapitalistiske samfunn nødt til å ha arbeidsledighet. Noen blir arbeidsledige uansett. Hvis ikke, ville fagforeningene drive lønna til himmels.
– Mens alle hadde arbeid under kommunismen?
– Folk lot som de jobbet, og staten lot som de fikk betalt.
– Vi har nettopp sett dokumentaren «Frihet, likhet og det muslimske brorskap». Der antydes det at alt som er bra med Europa ble oppfunnet av demokratiet. Hva sier du?
– Dette landet vårt er det samme landet som i 1814 stengte jøder og jesuitter ute fra riket. Det er landet som stilte Arnulf Øverland, Jens Bjørneboe og Agnar Mykle for retten. Landet der homofili var forbudt ved lov. Mye av dette ble vedtatt demokratisk. Tvangssteriliseringsprogrammet ble vedtatt demokratisk. Militæret har autoritære strukturer unndratt offentlig kontroll, men militæret har også gitt oss enormt mye av teknologien vår. Alle slags motorer, elektronikk og internett – utviklet i krigssituasjoner og lite demokratiske strukturer. Mye bra er utviklet under demokratiet, men det er ikke den eneste sannheten.
– Tror du muslimer ønsker seg sharialover i Europa?
– Sharialand som Saudi-Arabia og Iran er ikke særlig populære i egen befolkning. Saudi-Arabia er styrt av en islamsk sekt, som er forhatt fordi den samarbeider med USA. USA garanterte for kongehusets sikkerhet mot at de fikk tilgang på olje. Den svære nye moskeen på Furuset tilhører forresten Ahmadiyya-muslimer. Andre muslimer anser dem ikke som muslimer i det hele tatt. De har omtrent samme posisjon som Jehovas vitner har blant kristne. Muslimer er akkurat så forskjellige som man kan forvente blant 1,3 milliarder mennesker.
– Hvordan er ditt personlige kjennskap til Satan… øh… jeg mener muslimer?
– Mine beste venner i oppveksten var muslimske flyktninger fra Somalia, Jemen og Bosnia. I barnehagen definerte vi muslimer som de som spiste kyllingpølse på grillfest.

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Filed under Dialogbua

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s