Kjerringråd mot fremmedfrykt

Noen tror de tenker når de stokker om på fordommene sine. For å integrere nye landsmenn, som somaliere, må vi gå fra forstokkelse til tenkning.

Nordmenn har lenge vært verdens ivrigste avislesere. Bare Japan slår oss iblant på statistikken World Press Trends. Ofte er sensasjonshungrige aviser vår hovedkilde til informasjon om folk vi ikke kjenner. De forteller oss at somaliere blir fire ganger så ofte straffedømt som nordmenn. Men de føyer sjelden til at halvparten av Norges somaliske statsborgere er under 20 år, og at de fleste er menn. Enhver gruppe full av unge menn begår langt mer kriminalitet enn en mer blandet gruppe.

Siden midten av 1980-tallet har Somalia manglet regjering. Det fins ingen offentlige kontorer, skoler og sykehus. Unge flyktninger har ingen erfaring med byråkrati, og kommer dessuten fra en muntlig kultur. Den norske stat krever et papir for alt. Somaliere opplever det norske samfunn som distansert og uforståelig, sier Ayaan Yasin ved Primærmedisinsk verksted i Oslo. Hun hjelper sine landsmenn med den norske hverdagen.

«I Norge er nettverkene papirbasert – aviser og bøker. Alltid når folk ikke skal kjede seg, leser de en bok. De har et nettverk med boka,» sier hun til forfatter Tone Huse i den nye boka «Tøyengata – et nyrikt stykke Norge». Ayaan forklarer at somaliske kvinner blir ensomme og utslitte i Oslo fordi naboene ikke kommer og hjelper dem: «Somalia er et fattig land med et rikt sivilsamfunn. Norge er et rikt land med et fattig sivilsamfunn. Her er det ingen som kommer og snakker med deg og støtter deg når du har problemer. I Norge har du alt: lege, medisiner, mat, hus. Men du har ikke et samfunn.»

Ingen folkegruppe flytter oftere enn somaliere i Oslo. Det ville hjulpet med en stabil boligsituasjon. I land hvor somaliere klarer seg like bra som andre innvandrere, har regjeringen tatt ansvar for dette. Norske myndigheter er mer opptatt av fysisk sykdom, forteller Ayaan: «De bryr seg ikke om du flytter mange ganger i året. De spør om du er syk, om du har en legeattest. Men det hjelper jo ikke om legen sier at de små barna dine er friske, hvis de har vært på flyttefot hele livet.»

Noen grunner til at somaliere sliter med bolig, er at de nylig har kommet til Norge, og at de møter store fordommer på leiemarkedet. I det etablerte arbeidsmarked møter de også skepsis, og de skjønner ikke det tunge byråkratiet for å starte egen næring. Mange har også krigstraumer som ikke blir behandlet.

Likevel lykkes noen somaliere svært godt i Norge. De bor i Vinje i Telemark, og blir møtt av en befolkning som tenker lenger enn nyhetsjournalister. Faktisk tenker lokalbefolkningen så langt at de behandler somalierne som mennesker. De får en individuell plan med språkopplæring, kjøreopplæring og informasjon. Tett oppfølging er en selvfølge, og bygdefolket lager uformelle møteplasser mellom gamle og nye innbyggere. Den viktigste er Kjerringråd, et nettverk av kvinner som handler, lager mat og bader sammen. Dette kan kvinnene kjenne igjen fra Somalia.

«Mens somaliere blir stemplet som tilbakestående og giddeløse i media, ble vi i Vinje behandlet som en ressurs,» skrev Afi Boon i en kronikk i Dagbladet i 2008. Ingen av de femti somalierne i Vinje er straffedømte. Alle jobber eller tar utdanning, og ingen har droppet ut av videregående. For dette fikk Vinje Amnestyprisen 2008. Magasinet jeg jobber i du nå leser fikk samme pris i 2005, og vi deler Vinjes menneskesyn. Vi mener at folk må behandles som det vi ønsker de skal være – ikke som det vi frykter de skal være.

3 kommentarer

Filed under Min spalte fra =OSLO

3 responses to “Kjerringråd mot fremmedfrykt

 1. ung somalier

  jeg er en ung norsksomalier fra stavanger og studerer på UIS. Bra skrevet .
  vi trenger mer av det her en det man leser i sensasjonshungrige aviser.

  Liker

 2. bra skrevet. er selv somaliere som har voksent opp i Norge.

  Liker

 3. hey! bra skrever, æ e selv somaliere sm hr vært hær ganske mange år! love somalia! hade

  Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s