Slumrende Ullteppe is now friends with Karl Ove Knausgård

Det nye årtusen har gitt oss svineinfluensa, iPad og Lady Gaga. Men den mest påtrengende nyheten er statusfeltet på Facebook.

Illustrasjon: Ane Charlotte Ohren

For ti år siden oppdaterte ingen statusen. Ikke en gang Karl Ove Knausgård skrev om seg selv offentlig. I den grad han skrev selvbiografisk, kalte han seg i hvert fall noe annet enn Karl Ove Knausgård. Folk som chattet på IRC kalte seg også noe annet, for eksempel #NemeZis.

Den svenske psykologen Owe Sandberg sier at flere av hans pasienter nå har en sykelig trang til å oppdatere statusen. Jordmødre ved Stavanger Universitetssykehus sier at fedres statusoppdatering forstyrrer og forsinker fødsler. Far vil helst varsle Facebook med mobilen i samme sekund som ungen blir født. Det fins også et firma som sørger for å oppdatere statusen din etter at du er død.

Først handlet Facebook mest om å poste resultater av quiz på profilen. Jeg fant mitt indianernavn (Slumrende Ullteppe), hvem jeg var i Fraggelberget (Skraphaugen) og hvilken kake jeg var (gulrotkake). Nå som vi vet hvem vi er, forteller vi hva vi og våre nærmeste gjør til enhver tid: «Da var hele familien nydusjet : ) Nå venter vi på X Factor.» «I dag har Theodor lagt kabel i potta si og tisset på do!!! Han har gått masse i bare trusa!!».

Og her, en føljetong om installering av varmepumpe: «Må bærre ha litt meir pæng inn på konto, så bli d vel varmepomp å bilreperasjon å..! / Gleeeeede mæ t varmepumpe-montering på mandag! / Da e varmepompa på plass! Å snart klar t å brukes! / Synes d e flott me varmepomp! No ska d vårrå bra jevn tempratur her framåver ja!»

Det mangler heller ikke på intime betroelser i statusfeltet: «Efter tre veckor i nya lägenheten blir man singel! Sambon hade efterfest och lät nya arbetskompisen dra hem en kille för att knulla i min dotters säng medan han själv spydde på toan och sedan sov med en annan kille i vår säng.»

Selv kronprinsparet oppdaterer statusen i ett kjør, men de ville neppe blitt Karl Ove Knausgård i quizen «Hvilken forfatter er du?» Det ville heller ikke Elin Brodin, forfatteren bak Facebook-siden «Brodins snakkeboble». Her debatteres flyktningers traumer, fengselets funksjon og politiske kompromisser. På vår egen =Osloside kan over 7000 tilhengere diskutere ruspolitikk.

Facebook gjør deg utro, selvopptatt, sjalu og produktiv, skal vi tro pressen. I virkeligheten er folk akkurat som før, bare at flere får vite om det. Noen forteller at de koker semulegrøt, mens andre slår et slag for steppeulvens rettigheter.

Reklamer

2 kommentarer

Filed under Min spalte fra =OSLO

2 responses to “Slumrende Ullteppe is now friends with Karl Ove Knausgård

 1. Tarjei Knudsen Tvedten

  Utrolig morsomt og stillig innlegg! Men synes kanskje tråden til Knausgård var litt tynn. Jeg skjønner at han er kongen på haugen når det gjelder selvutleverelse, men er det nødvendig å dra han inn i alle lingnende temaet…?

  Hilsen Tarjei

  PS: Er du noe mer i kontakt med Jon Schau og HippieMedia? Kjøpte forresten boka hans her om dagen og ser fram til å lese den.

  Liker

 2. Enig i at Knausgård er oppbrukt, men det er ikke hans skyld. Han stiller nesten ikke opp i media, og det liker jeg. Så jeg kan godt nevne ham.
  Jeg har vært på HippieMedias arrangementer på MS Innvik. Ellers har jeg ikke all verdens kontakt med dem.

  Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s