Legalisering = regulering

Heroin, fra den gang det ble solgt på apoteket.

Søndag 20. juni hadde Grønn Ungdom sommerleir i Oslomarka. De ønsket innspill om ruspolitikk, og fikk et foredrag med Jarle Fagerleim, leder av Ungdom for human narkotikapolitikk.

– Det eneste du ikke får tak i på gata i Oslo er alkohol og tobakk. Det er regulert gjennom butikker med åpningstider og aldersgrenser, sa Jarle.

I senere tid har mange begynt å snakke om regulering i samband med legalisering. Marit K. Slotnæs skrev i Morgenbladet rett før jul:

De som er mest imot legalisering overser ordets dobbeltbetydning. Å legalisere betyr ikke bare å gjøre «lovlig», det betyr også å gjøre noe til gjenstand for loven. Å legalisere er ikke det samme som å si «fritt frem». Tvert imot. Det er kriminalisering som innebærer fri flyt, i et uoversiktlig terreng, utenfor det sivile samfunnets kontroll. Legalisering er en forutsetning for regulering.

Jarle påpekte at det er fryktelig usunt å sprøyte udestillert vann og sitronsyre i blodårene. I Norge fins stort sett basisk røykeheroin, som må løses opp i syre for å kunne injiseres. Askorbinsyre er et mildere alternativ til sitronsyre, men det må man til Sverige for å få kjøpt til overkommelig pris. I Oslo deles det ut av enkelte personer og tiltak som hjelper rusavhengige.

– Skal du injisere noe i blodårene bør det være saltvann. Prøv å sette et par skudd om dagen med sølevann og sitronsyre. Blodårene kollapser, tennene ødelegges og du får mange andre helseplager selv uten heroin, sa Jarle.

Gateheroin blandes ut med alt fra bakepulver til knust Fisherman’s friend og rottegift. Det siste jeg hørte om var kanel. =Osloselger Pål sier at du skal lete lenge etter en brukerdose som inneholder mer enn 10-15 prosent heroin.

Et flertall i Stoltenberg-utvalget anbefaler at det åpnes for behandling med ren heroin. En dansk rapport fra Gadejuristen (2007) beskriver hvorfor det er hensiktsmessig å gi heroin. Den viser blant annet til et forsøk i Nederland (1998-2001) med 549 hardt belastede heroinavhengige.

Kort sagt, var konklusionen for så vidt angår de deltagende IV-heroinbrugere, at heroinunderstøttet behandling, var næsten dobbelt så effektiv som metadonunderstøttet behandling. I heroingruppen levede nemlig 56,6 pct. af forsøgsdeltagerne op til designets særdeles skrappe krav for at blive betragtet som profiterende af behandlingen. Efter disse krav skulle man samlet set udvise en mindst 40 pct. fremgang på følgende sammenlagte parametre: Den fysiske og psykiske tilstand, social integration (a. Antal dage, 0-30, med illegale aktiviteter, b. Antal dage, 0-30, uden personlig kontakt med ikke-stofbrugende personer, c. Antal dage, 0-30, med brug af kokain, d. Antal dage, 0-30, med brug af amfetamin) og funktionsniveau, brug af illegale stoffer og involvering i kriminelle aktiviteter. Kun 31,6 pct. af forsøgsdeltagerne i metadon-kontrolgruppen klarede at blive betragtet som profiterende.


Se et utdrag fra Jarles foredrag.
Se også hans siste innlegg i Aftenposten: Kriminelt dårlig helse
Reklamer

Legg igjen en kommentar

Filed under Bloggpost

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s