Skummelt medievennlig

I rettssalen heter det dyssosial personlighetsforstyrrelse. I media heter det muslim, og skremmer oss til å bli sittende foran fjernsynet.

Vil du være islams ansikt utad i Norge, bør du begå en del vold først. (Skjermbilde fra db.no)

«Han er en mann som har lett tilgang til media, han får spalteplass når han vil og om hva han vil.» Det sa Håkon Haugsbø, leder av SKUP (Stiftelsen for en Kritisk og Undersøkende Presse) på en konferanse i mars.

Hvem er mannen han siktet til? En fredsforsker som har funnet en virksom dialogisk metode? En lærer som har sett potensialet i en elev med ADHD og forandret livet hans med et nytt undervisningsopplegg? En sykepleier som har vært ærlig om egne rusproblemer og fått en pasient til å innrømme sine?

Nei, det er selvsagt snakk om en mann med nyhetsverdi. En som sier og gjør noe så skummelt og forkastelig at vi skvetter i stolen når vi slår på TV. En som får oss til å skrive de styggeste ordene vi kan i nettavisenes kommentarfelt. En som bekrefter våre verste fordommer om gruppen han tilhører, så vi kan si oss fornøyde med vår syltynne kjennskap til den.

Mannen er Arfan Bhatti. I tenårene ble han knyttet til ungdomsgjengen Young Guns i Oslo. Han knivstakk en butikkeier, ble dømt for politivold og skjøt en person under et torpedo-oppdrag. I 2006 fikk han sitt definitive gjennombrudd i media. Da skjøt han mot en synagoge og ble tiltalt for planlegging av terrorisme. Senere medvirket han til drapsforsøk på Kolsås og hadde en romanse med en profilert TV2-journalist.

En mer medievennlig mann skal man lete lenge etter. Sitt siste PR-stunt gjorde han i vinter. Dagbladet trykket Muhammed-tegninger, og Bhatti dro igang en demonstrasjon. Dessverre for media ble det en fredelig protest gjennom Oslos gater. Selv Islamsk Råd frarådet muslimer å delta, i frykt for uroligheter.

For vel ti år siden fikk Bhatti en diagnose av rettspsykiater Berthold Grünfeld. Han led av dyssosial personlighetsforstyrrelse. Men i media lider han utelukkende av islam. 17 år gamle Sarah Selaihi er lei av at ekstremister får representere hennes religion utad. I februar sa hun til tidsskriftet Minerva: «Først var det negativt fokus på demonstrasjonen fordi man var redde for vold. Men så, når det gikk bra, var det nesten ingen som skrev om det!»

I mars sa hun til Sånn er Livet på NRK P2 at medias blikk på muslimer ødelegger for integreringen: «Det skaper et skille i samfunnet, i hvert fall blant ungdom. De fleste jeg kjenner føler seg misforstått og mistenkeliggjort av medias bilde. Mange velger å definere seg ut av det norske samfunn fordi de ikke gidder mer. Det er mye lettere å bare være med sine egne.»

Selaihi er verken en voldelig mann eller en undertrykt kvinne. Derfor er det vanskelig å slippe til i samfunnsdebatten. Som lite medievennlig muslim må hun ty til smale arenaer. Arfan Bhatti, derimot, var selvskreven gjest da 500 journalister møttes på den nevnte SKUP-konferansen. «Jeg vil være islams ansikt utad,» sa han. Lite tyder på at journalistene vil hindre ham i det.

Legg igjen en kommentar

Filed under Min spalte fra =OSLO

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s