Bedøvelse og straff

Før krigen mot narkotika, kom krigen for narkotika. Hva med å slutte fred?

Illustrasjon: Ane Charlotte Ohren

«Religion er opium for folket» sa Karl Marx, og mente at religion oppfordret til underkastelse og bedøvet sinnene. Opium skulle altså ha samme virkning, et stoff fra samme plante som morfin, som kan foredles til heroin. På 1800-tallet oppdaget Kinas keiser at opium virket uheldig på folkehelsen. Han forbød import, og Storbritannia gikk til krig i 1839. Det britiske imperiet tjente nemlig grovt på salg av indisk opium til Kina.

Etter to kriger for narkotika, legaliserte Kina opium igjen. I England brukte gjennomsnittsborgeren 10 milligram av stoffet ukentlig i 1875. I Oscar Wildes roman The Picture of Dorian Grey fra 1890 besøker hovedpersonen en «opiumskafé» for å glemme sine synder. I USA viste en kartlegging i 1885 at staten Iowa hadde 3000 utsalgssteder for opium.

Senere forbød flere vestlige land rusmiddelet som skapte størst problemer. I Norge var brennevin forbudt fra 1916 til 1927. Forbudet ble opphevet fordi kriminalitet og hjemmebrenning blomstret opp. Tvilsomme drikkevarer var like tilgjengelige som gatedop er i dag. Det var ingen varedeklarasjon, åpningstider eller aldersgrenser. Arthur Omre skildrer sprittrafikken i romanen Smuglere fra 1935.

Valgnatta 1949 fikk stemmetellerne i Oslo amfetamin for å holde seg våkne. Det skriver Hans Olav Fekjær i boka Alkohol og narkotika. At stoffet siden ble erstattet med kaffe, var sikkert lurt. Det var også en god idé å fjerne kokain fra Coca Cola i 1903, og slutte å reklamere kolossalt for heroin, som legemiddelfirmaet Bayer gjorde for 100 år siden. Men var det lurt å skape en illegal dopkultur?

Fekjær påpeker at en dødelig dose morfin er 30 ganger større enn en vanlig dose. Du dør også av 30 kopper kaffe. En dødelig dose alkohol er 15-20 vanlige drinker på rad. Men gatedop er farligere enn alkohol, for det er umulig å vite hva det er. I Norge er det funnet alt fra 2 til 95 prosent ren heroin i beslaglagte partier, og lignende prosenter for amfetamin.

USA forbød opiumsstoffer i 1909, da bruken begynte å bli forbundet med kinesiske innvandrere. Senere ble de fargedes kokain og meksikanernes marihuana forbudt. Da marihuana senere ble brukt av Vietnamkrigens største og mest langhårede motstandere, erklærte president Nixon krig mot narkotika. Norge fulgte etter.

I 1970 utgjorde narkotikaforbrytelser 3 prosent av alle straffereaksjoner i Norge. Maksstraff var da 6 års fengsel. Før straffen endte på 21 år i 1984, innvendte Straffelovrådet at økte straffer ikke virket preventivt. I 2002 anbefalte Straffelovkommisjonen avkriminalisering, men politikerne turte ikke. I 2007 utgjorde narkotikaforbrytelser 42 prosent av alle straffereaksjoner i Norge. I tillegg kommer annen kriminalitet rundt dopbruk.

I dag antar man at illegal omsetning av narkotika står for 10 prosent av verdenshandelen, eller 4000 milliarder kroner i året. Pengene strømmer gjennom kriminelle bander, opprørsbevegelser og tvilsomme regjeringer. Blant kjerneområdene for illegal opiumsdyrking er Iran, Afghanistan, Pakistan og Libanon.

Det er liten tvil om at opiumsstoffer er vanedannende og sløver både kropp og sinn. Slike bivirkninger kan også lovlige produkter ha – alt fra alkohol til dataspill og endeløse TV-serier. Det betyr ikke at vi bør overlate distribusjonen til verdens største mafiakarteller, og sette brukerne i fengsel sammen med andre forbrytere.

Share

1 kommentar

Filed under Min spalte fra =OSLO

One response to “Bedøvelse og straff

  1. oppdaget deg i =Oslo, må si at du skrive utrolig engasjerende og bra. Gleder meg til å lese mer!

    Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s