Lag din egen medieportal

Lei av nettaviser? Lag en startside som lister opp interessante bloggposter, eller noe helt annet. Les hvor enkelt du kan bli din egen redaktør med iGoogle.

Slik kan din «nettavis» se ut, med linker til relevante bloggposter og nye meldinger fra Twitter, Facebook og Gmail. Valgfri logo hører selvsagt med.

Det fins 200 millioner blogger i verden, og nettaviser sliter med å holde følge. De beste bloggpostene er mer givende enn den jevne avisartikkel. Dessuten har blogger et mye større mangfold.

Nettavisenes store fortrinn er tilgjengelighet. Det er lettere å gå inn på dagbladet.no hver dag enn å luke ut interessante bloggposter. For bloggsfæren har nok av søppel. Det verste er kanskje «parasittblogger» som omtaler en nyhet, slenger på en provoserende overskrift og en sterk mening, og legger seg under nettavisens nyhetssak. Dagbladet har kuttet ut denne funksjonen, da den førte til alt annet enn meningsfulle innlegg. VG og andre bruker den fortsatt. Derfor er noen parasittblogger blant Norges mest leste, men neppe mest verdsatte (uten at annonsørene bryr seg noe som helst om det).

I motsetning til annonsører, er de aller fleste bloggere opptatt av mer enn antall klikk. Men de beste innleggene fins sjelden i samme blogg. Hvordan skal man finne dem? Og hvordan få dem til å dukke opp på samme nettside?

Første skritt er google.com/reader. Bruker du Gmail, logger du deg på med e-post og passord. Hvis ikke, oppretter du konto. I Google Reader kan du abonnere på blogger og stikkord. I dag fungerer mange nettsider som blogger, selv når de ikke ligner en tradisjonell blogg. Prøv deg fram med å legge inn nettadresser (du trenger ikke en gang å skjønne hva RSS er). Er du lei av handlingslammende nyheter, kan du legge inn Yes! Magazine Blogs.

Men dette er ikke alltid nok for å få interessante treff. Skribenter, nettadresser og stikkord gir ofte varierende kvalitet på innleggene. Og har du sære stikkord på norsk, gir de neppe treff hver dag. Derfor har en gjeng idealister laget sonitus.org. De leser gjennom en haug med norske blogger og velger ut de beste postene. Listen oppdateres daglig. For å få den inn i Google Reader, legger du inn abonnement på adressen http://magasin.sonitus.org.

iGoogle er et verktøy som gjør Google Reader mer leservennlig, og som lar deg lage din egen «nettavis» med mye annet innhold enn bloggposter. Gå til google.com/ig for å opprette din side. Antakelig slenger Google inn noen vanlige nettaviser for deg, samt vær og kalender. Du kan selv velge hva du vil beholde. For å bli din egen bloggredaktør, legger du til Google Reader som applikasjon (klikk «Legg til ting» nederst til høyre i logoen).

Slik ser Google Reader ut i iGoogles liste over applikasjoner. Av en eller annen grunn havner den langt ned på listen når jeg søker etter den.

Når du går tilbake til din side på iGoogle, vil Google Reader ligge der som en boks. Den lister opp uleste bloggposter i ditt utvalg. Klikker du på en overskrift, får du som regel opp en boble med de første linjene, og kan velge om du vil lese hele innlegget.

iGoogle lar deg også legge til utallige andre applikasjoner. Deriblant Facebook, Twitter, Gmail, vær, kartsøk, spill og – hvis du absolutt vil – mange nettaviser fra inn- og utland. Til slutt setter du iGoogle som startside så den kommer opp med det samme du åpner nettleseren.

Share

Reklamer

2 kommentarer

Filed under Bloggpost

2 responses to “Lag din egen medieportal

 1. iGoogle er fine greier, og dette var en fin liten guide. Takk også får Sonitus-skryt, men det er slik at vi bruker del.icio.us for å plukke poster til Sonitus. Det betyr at om du abonnerer på adressen til Sonitus.org eller magasin.sonitus.org så dukker det ikke opp noen poster.

  De som ønsker å abonnere på postene vi plukker må bruke denne adressen: http://delicious.com/Sonitus_

  Det vil si denne feeden da: http://feeds.delicious.com/v2/rss/Sonitus_?count=15

  Også er det mulig å finne mange flere bloggposter enn de vi plukker gjennom å sjekke kategoriene våre, men de går det dessverre ikke an å abonnere på.

  Liker

 2. Det fungerer fint for meg å bruke magasin.sonitus.org i iGoogle. Jeg tror ikke det trenger å være en feed for å virke med Google reader. Men kanskje med andre RSS-lesere. Takk for info.

  Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s