Når jeg blir stor, vil jeg gi folk kreft

… og andre konklusjoner fra skatteliste-journalistikken.

Så sur blir man altså av å bli SLÅTT av tobakkskongen og må nøye seg med 8 milliarder i formue.

Så sur blir man av å bli SLÅTT av tobakkskongen og måtte nøye seg med 8 milliarder i formue.

Tobakkskongen Johan H. Andresen har en formue på 10 milliarder 557 millioner 362 tusen 104 kroner. Så lenge heroinkongen, kokainkongen og hasjkongen investerer svart, vil nok tobakkskongen beholde førsteplassen.

Skattelistene er en gave til nettaviser, fordi de sier så lite at de kan brukes i alle nyhetssjangre. I september braker det løs med overskriften «I oktober kommer skattelistene». Senere resirkuleres saken med titlene «Neste uke kommer skattelistene» og «I natt kommer skattelistene».

I det øyeblikk skattelistene legges ut, kommer avslørings-skattesaken «Se hva skattelistene ikke forteller». Googler du denne setningen med klammer rundt, får du 429 treff.

avstenming

Når skattelistene er ute, dukker DU-skattesakene opp: «Nå kan DU klikke på naboen», «Hva synes DU om at skattelistene legges ut (stem her)» og «Søker DU på skattelistene? (stem her)».

Samtidig jobber journalistene febrilsk med kjendis-skattesakene. Hva tjente KJENDIS-GUDFAREN til Emma Tallulah Behn og hans KJENDIS-KONE? I år får vi også vite skattbar inntekt for sønnen til Haakon og Märthas gamle musikklærer.

Ekstra morsomme å skrive om, er kjempekjendiser med 0 i inntekt. Mira Craig, Sondre Lerche og Paul Waaktar Savoy tjente INGENTING i fjor. Når den saken legges ut, er avslørings-skattesaken fjernet, den som sier at skattelistene sier lite. Nå klikker folk fingrene av seg for å lese om kjendiser som IKKE TJENER NOE. Nettaviser henvender seg til en målgruppe uten hukommelse. Derfor kan de også publisere de samme sakene hvert år.

faceskatt

En relativt ny sjanger er Facebook-skattesakene. Først får du vite hvordan DU kan AVSLØRE hva dine FACEBOOK-venner tjener. Kort tid etter kommer saken om hvordan du BLOKKERER den forferdelige FACEBOOK-applikasjonen som AVSLØRER dine venners inntekt.

arisuvenner

Ari-uvenn Carl-Erik Grimstad tjente faktisk INGENTING i fjor. Nøyaktig samme (ikke-)inntekt hadde Ari selv.

Før lunch begynner journalistene å innhente :STERKE MENINGER til debatt-skattesakene. Noen RASER og mener at skattelister på nett er SOSIALPORNOGRAFI. Noen andre mener at skattelister på nett STYRKER DEMOKRATIET. For å styrke demokratiet skikkelig, forteller nettavisene hva ARI BEHNS UVENNER tjente i fjor. Her savner vi Ari Behns uvenners slekt og venner, men de er kanskje ikke kjendiser.

Enda skumlere blir det når kriminal-skattesakene slippes løs. SKATTELISTENE ER EN GAVE TIL KJELTRINGER, sier John Christian Elden til Dagbladet. SKATTELISTEN ER EN GAVE TIL SKURKER, sier Georg Apenes til VG. Like etter kommer den mest fryktinngytende og velbrukte saken av alle: «Dette kan være DET SISTE ÅRET du får se skattelistene på nett.»

Det er ikke greit å være verken bilkjendis eller dekkonge når formuen settes i revers og parkerer på 6,4 millioner.

Det er ikke greit å være bilkjendis og dekkonge når formuen setter seg i revers og parkerer på 6,4 millioner.

Samtidig, et annet sted, er ordspillavdelingen i gang med ordspill-skattesakene: «Dekkformuen punkterte» (dekkjendis Tommy Sharif har lavere formue enn sist), «Fullstendig gæli for Dæhli?» (en nesten-nyhet om at Bjørn Dæhlies formue kanskje har krympet) og «Eide på topp i Eide» (Ivar Eide, eier av Visnes Kalk- og marmorbrudd, har Eide kommunes største formue). En klassiker som alltid går igjen, er plastikkirurger og restauranteiere som TJENER FETT.

Sjokk-skattesakene frister med overskrifter som «Betalte EN MILLIARD i skatt» (klikker du på denne, får du vite at det dreier seg om samtlige innbyggere i Øvre Eiker kommune). Det er også populært å skrive om folk som ikke har løftet en finger og TJENT GROVT: «Spilte minst – tjente mest» (fotballspiller Ole Martin Årst sopte inn 2,1 millioner uten å sette sin fot på banen). For noen år siden kunne VG fortelle at «Tromsø-jenta Lene Marlin (21) tjente i fjor nærmere 6,6 millioner kroner – uten å synge en strofe.» Og som om ikke det var nok: «Året før var Lene også helt taus, men inntekten var ikke dårligere da – tvert imot.»

Moralen er: gjør lite, tjen mye. Og hvis du absolutt må gjøre noe, plei i hvert fall ikke de syke, men bli heller TOBAKKSKONGE.

Drep folk – og tjen mer enn advokaten din.

Drep folk – og tjen mer enn advokaten din.

En ny sjanger i år er Kongo-skattesakene. Advokat Furuholmen TJENER MINDRE enn Tjosolv Moland og Joshua French. Det til tross for at KONGO-GUTTA tjente til sammen 18 139 kroner i fjor. Furuholmen tjente nemlig INGENTING. Ifølge de samme avisene har han gjort mye ganske lenge. Hadde han visst sitt eget beste, ville han blitt DANSEKJENDIS, for programlederne i reality-serien Skal vi danse har MILLION-INNTEKT.

Når avisene endelig får tak i en kjendis-sexolog kommer sex-skattesakene: «Sexolog om skatteslippet: – Høy lønn er sexy» (undertittel: «Bruker du skattelistene til å sjekke daten din? Ta kontakt!»)

Men ett sted på søke-nettet er ikke skattelistene noe hett tema. Da jeg søkte på «skattelistene» hos Opplysningen 1881, fikk jeg opp Skattekisten kulturbarnehage i Egersund. Kanskje like greit for demokratiet.

Share

4 kommentarer

Filed under Bloggpost

4 responses to “Når jeg blir stor, vil jeg gi folk kreft

 1. Jarle Fagerheim

  På kornet!

  Liker

 2. Stig Johan

  Seriøst? Har Bjørn Dæhlis formue kanskje krympa? Dette må jeg klippe ut og lime inn i Bjørn Dæhli-permen min, sammen med andre viktige nyheter som «Bjørn Dæhli kjøper kjeks» og «Bjørn Dæhli ringer til en venn.» Tenk om skattelistene ikke ble lagt ut, slik at man ikke ville kunne innhente slike spennende nyheter!

  Liker

 3. Indeed! Heia skattekisten, I’d say!

  Liker

 4. flotte observasjoner

  Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s