Jeg har vært i fengsel

Men bare på besøk, som det heter på Monopol-brettet.

oslofengselOslo fengsel er litt som en barnehage, bare at det er lov å røyke der. I hvert fall inne på cella. På avdeling C2 møtte vi i =Oslo noen trivelige gutter som soner for narkotika- og vinningskriminalitet. Og kanskje litt vold. I hvert fall torpedovirksomhet.

De innsatte får 265 kroner i ukelønn. For det kjøper de røyk, telefonkort og Vi Menn i kiosken. En av dem sier han er «bitt av kakebakebasillen». Han baker Daim-kake og brownies i hytt og vær.

I oppholdsrommet henger en flatskjerm foran en sofa, som snarere kan kalles en hengemyr i skinn. Der spiser vi en skive kneipp med italiensk salat, som vi røver til oss fra felleskjøkkenet. Interiøret faller ikke helt i smak, men stemningen er det ingenting å si på.

Han med kakene tar generell studiekompetanse, med snittkarakter på fem blank og en sekser i naturfag. Han forteller at det ikke er stort annet å finne på her enn å gjøre lekser. I hvert fall ikke når man har sett alle programmene på Discovery fire ganger.

Han med torpedovirksomheten («kreve inn penger, legge på renter og sånt») vil bli ernæringsfysiolog i eldreomsorgen. Han synes ikke mormor får bra nok mat. Han sier han foretrekker barn og eldre fremfor de midt imellom, som han «jobber» med til daglig. For øvrig synes han at han har fått et bedre forhold til kjæresten etter at han kom i fengsel.

Til slutt møter vi Bjørnar Dahl fra en annen avdeling. «Kriminelt god debattant», skrev Nationen da han utklasset tre politikere i NRKs valgsending fra Oslo fengsel. Til sammen har han sonet tolv år for bruk, besittelse og smugling av amfetamin. Nylig ble han utredet for ADHD og fikk lovlig medisin. For første gang kan han lese en bok. Han farer ikke lenger opp og biter hodet av den som sitter nærmest, som han selv sier.

Her er Bjørnars budskap:

* Slutt å fengsle folk fordi de har en sykdom som heter avhengighet.

* Når du kommer i fengsel forholdsvis ung og uberørt, får du kontakt med heftigere miljøer. Brått er du organisert kriminell, i posisjon til å krite masse varer. Tilbakefall for førstegangs innsatte ved Oslo fengsel er 80 prosent.

* Folk må kartlegges når de settes inn. 65-70 prosent har alvorlig rusproblematikk. Det er altfor sent å sette inn hjelpetiltak de fire siste månedene av soningen.

* Noen må vente i opptil åtte år på å sone. (Jeg venta i tre). Mye kan ha skjedd på den tiden. Man kan ha etablert seg med jobb og familie. La folk sone med en gang.

* Hvor relevant er arbeidserfaring herfra når du kommer ut? Du har malt de jævla klesklypene. Her er skolebudsjettet barbert med tre millioner. På min avdeling er det fem selvstudieplasser på 170 innsatte. På allmennfag er det også begrenset med plasser.

* Når du kommer ut, har du kun tilhørighet i et rusbelastet kriminelt miljø. Klarer du å skaffe deg bolig ligger prisen kanskje 500 kroner over det sosialkontoret dekker. Da kjøper de en hospitsplass i Oslos mest belasta miljø til deg, og tenker at de har gjort en innsats.

* Fengsel slik det drives nå er helt på trynet. Folk må integreres i samfunnet, dømmes til utdanning og jobb, betale skatt. Det må bygges mange flere overgangsboliger.

* Noen vil bare drive med rus og kriminalitet. Da får man ha dem i fengsel til de kommer på bedre tanker. Man burde få sone sammen med likesinnede.

* I Oslo fengsel sitter mange somaliere og irakere på utvisningsvedtak. Hvorfor bruke 3000 kroner døgnet på å ha dem i fengsel her i flere år, nå de likevel skal sendes tilbake etterpå? Hvorfor ikke sende dem tilbake med en gang?

* Hvorfor skal det være så vanskelig å gjennomføre enkle tiltak? Hvorfor skal alt være så forbanna byråkratisk og tungrodd?

En ansatt i fengslet tror ikke politikerne er det største problemet. Mange er opplyste og går så langt de tør. Men så er det folk flest. Politikere må bestemme det velgerne vil ha. En gjennomsnittsvelger får sin informasjon gjennom VG (sier han og sukker tungt).

3 kommentarer

Filed under Bloggpost

3 responses to “Jeg har vært i fengsel

 1. Barbro

  Dette liker jeg Kari. :)

  Det som slo meg når jeg hadde samtaler i fengselet var at det er mennesker man møter. Det er hvermansen som man møter på gata. De har ikke merkelapper som sier at de er kriminelle.

  Mener å ha lest at de fleste som sitter inne har enten dysleksi, ADHD, ADD eller andre minimalsyndromer. Noe som kunne vært mer forebyggelse rundt mens de vokste opp. Det er ikke satt nok resurser på forebygging på et tidlig nok stadie , noe som er leit.

  Liker

 2. Kjempebra innlegg!
  Anbefaler å lese Tore Sandbergs forslag til forbedringer av norsk rettsvesen.
  Han oppsummerer punktene i slutten av boken om Fritz Moen.(Sterk bok!)

  Liker

 3. Tilbaketråkk: Fiksjonsmoralens høytid | Karibua

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s