Kompistan

Før kalte vi det studentavis. Nå kaller vi det Politisk Bar, og tar med resten av vennene våre.

Aslak Nore må henge i for å nå igjen pappa Kjartan Fløgstad, som har 41 utgivelser bak seg.

"Skriv en bok da, det er det det handler om," sa Aslak Nore. Han må henge i for å nå igjen pappa Kjartan Fløgstad, som har 41 utgivelser bak seg.

Hadde det ikke vært så mye folk der, ville jeg trodd at jeg var kommet til et redaksjonsmøte i studentavisa Samfunnsviter’n. Kveldens hovedperson var Aslak Nore, kjekkasen som ville revolusjonere avisa da han troppet opp på sitt første redaksjonsmøte i 2001 eller der omkring. Nå vil han revolusjonere Norge med sin nye bok Ekstremistan, så det blir mer som hans andre hjem New York.

Debattleder var Erling Fossen, som ble sammen med Samfunnsviter’ns redaktør Martine Aurdal etter at hun portretterte ham i avisa. Martine satt i trappa. Foran meg satt Asle Toje, som også var med i Samfunnsviter’n. Ved siden av meg satt Erlend Garåsen, som var redaktør før Martine, den gang hun hadde det for travelt med å rekke stressmestringskurset sitt.

På den andre siden av Erlend satt Marie Simonsen og Ingunn Yssen, som sikkert ville vært med i Samfunnsviter’n hvis den eksisterte da de var tjue. Ellers så vi omtrent alle vi møtte på et frilansseminar i Ny Tid, og resten hadde vi møtt på den årlige hagefesten hos filosofen Helge Høibraaten, som selvsagt også var der. At Norge er et lite land, er det ingen tvil om. Men blir det noen gang Ekstremistan?

I sin nye bok skisserer Aslak Nore et land hvor det beste blir bedre og det verste verre. Alt på grunn av flerkulturen. ”I Ekstremistan blir sosialklientene flere, kriminaliteten grovere, de religiøse fundamentalistene flere – samtidig som idrett, underholdning, næringsliv og forskning blir bedre,” sa pressemeldingen.

Nore ville åpne for legitim islamkritikk. Mohammad Usman Rana mente at det kan dempe islamofobien. At Nore kan moderere ekstremister som ligger langt til høyre for ham selv. Marte Michelet mente noe helt annet, selv om det er hun som deler kulturbakgrunn med Nore. (Så til de grader at begges fedre var sjømenn før de ble forfattere).

Så spørs det om de høyre-ekstreme ønsker seg Aslak Nores bok til jul, og om de kommer løpende til Litteraturbåten, Litteraturhuset, Litteraurtoget og Litteraturflyet for å høre ham prate. De er i hvert fall ikke på Helge Høibraatens hagefest.

Aslak Nore: – Jeg har begått mye mer småkriminalitet enn Mohammad Usman Rana. Men samtidig så…

Martine Aurdal (fra salen): – Er dette klasse eller er det kultur? Du ender opp med å si at det ikke spiller så stor rolle. Kanskje sosioøkonomiske årsaker er viktigste forklaringsmodell. Det spiller en rolle!

Mohammad Usman Rana: – Aslak Nore liker å skyte. Han skyter, og så tegner han blink rundt der han skyter etterpå og sier at han har en fulltreffer. Noen ganger har han det også.

Les mer:
Ekstremistan på Twitter

Blogger
Langtbortiveggastan
De intellektuelle adelsbarna krangler
På tross av ulikhetene
Et lite stykke flerkulturistan
Ekstremistan

Portrett
Ekstremisten Aslak Nore

Legg igjen en kommentar

Filed under Bloggpost

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s