Test av belgisk øl

Det hender at Underskogs diskusjonstråder ender opp i den såkalte virkeligheten. Fredag 25.09.09 møttes vi hos trygve-lie på Torshov for å teste belgisk øl.

belgiskol

Legg spesielt merke til øl nummer seks, Westvleteren, som har copyright på å mangle etikett. Også kjent som «verdens beste øl».


Deltakere:

alexander256, aria, evenreven, jente, karibu, ridder, trygve-lie og Arne (ikke på Underskog).


Vedett – 5,2%
(kr. 40,80)
terning4Dette ligner på en tåteflaske, kommenterer jente. Arne slår fast at ølen har lommeformat. Evenreven synes det er vanskelig å skjønne hvor mye flaska inneholder med tanke på dens format. Bak etiketten ”extra blond” fins et lyst øl som er ”skummelt lett å drikke” ifølge panelet.

Terningkast: 3 – 3 – 5 – 2 – 4 – 5 – 5 – 4
Snitt: 3,88


Duvel – 8,5% (kr. 49,20)

terning4To flasker rant over da de ble åpnet. De som fikk ølen oppi glasset la merke til en interessant topografi på skummet. Søt og rund, mener aria om smaken. Alexander256 synes det lukter morell. Men det smaker ikke morell. Ærlig smak, mener panelet, og alle opplever at det prikker på sidene av tunga.

Terningkast: 5 – 3 – 3 – 5 – 5 – 4 – 4 – 5
Snitt: 4,25


Oude Geuze Lambic – 6% (kr. 55,30)

terning3Dette lukter hønsegjødsel og smaker limegjær, mener alexander256. Litt senere mener han at det lukter sopp og smaker rabarbra. Ettersmaken er ørevoks, sier evenreven. Aria smaker gammelt høy og maursyre, mens trygve-lie kjenner sjøbunn og tjære. Dorens med sitron! oppsummerer Arne. Ikke pissoarvarianten, men den som ligger under dosetet. Alexander256 mener denne må drikkes bevisst. Tar man en slurk uten å tenke seg om er den kjempevond. Svette og spy nevnes. Ikke la deg lure av at flasken ser ut som champagne.

Terningkast: 2 -2 – 3 – 4 – 5 – 2 – 4 – 2
Snitt: 3,0


Orval Trappiste – 6,9%
(kr. 47,90)
terning4Det står i statuttene at munkene skal brygge øl, sier trygve-lie. Det fins sju klosterøl i verden, og dette er ett av dem. Skummet står av seg selv flere centimeter over glasset. Positivt skarp og tungdrukken, mener alexander256 – man smaker at munkene har jobbet. Aria mener hun må ha bodd sammen med disse munkene i et tidligere liv siden ølen er helt riktig for henne.

Terningkast: 5 – 3 – 5 – 3 – 5 – 4 – 4 – 5
Snitt: 4,25


Westmalle Trappist Tripel – 9,5%
(kr. 49,90)
terning4Vi legger merke til at flasken har sklisikring, en egen ring i glasset. Åh, jeg er fan av masse malt, sier aria. Alexander256 mener dette er som å drikke bruspulver. Champagnebruspulver. Han tenker på sommerkjeller, mens jeg smaker metall. Aria får assosiasjoner til ting hun føler er grunnleggende, uten å vite hva det er.

Terningkast: 3 – 4 – 6 – 4 – 4 – 5 – 3 – 5
Snitt: 4,25


Westvleteren – 10,2%
(ca. kr. 200 omregnet fra Euro)
terning6Dette er også brygget av munker, og skal være verdens beste øl. Trygve-lie spanderer en flaske fra Amsterdam på deling. Ølet har copyright på å mangle etikett. Aria smaker fiken og flere lukter karamell. En snill vegg av smak, mener evenreven. Jeg kjenner et hint av hasselnøtter og alexander256 føler seg beroliget. Jente får lyst til å gå i kloster.

Terningkast: 5 – 6 – 4 – 6 – 6 – 6 – 6 – 6
Snitt: 5,63


Rochefort 10 Trappist – 11,3% (kr. 69,50)

terning5Ikke søtt som i sødmefylt, men søtt på en bra måte, mener alexander256 – man får respekt for denne. I avdelingen nøgne ø uten å være vanskelig, sier aria, hva hun nå mener med det. Denne leker ikke øl, slår hun fast. Selv synes jeg den minner om Westvleteren, men dessverre smaker den mer metall. Den er mindre rund og imøtekommende. Fiken og karamell nevnes også her. Det er umulig å kjenne at den har testens høyeste alkoholprosent.

Terningkast: 4 – 6 – 2 – 6 – 5 – 5 – 5 – 6
Snitt: 4,88


Konklusjon:
Verdens beste øl vant, men det morsomste var definitivt Oude Geuze Lambic. Dette ble også kommentert i trygve-lies gjestebok – doboka som lå på badet. Mens vi drakk det, husket alexander256 at han jobbet med å trille lik under Operasjon Dagsverk. Aria husket at hun var redd for å selvantenne da hun var liten, slik at bare skoene ble igjen.

På YouTube har markdredge tatt på seg finstasen for å sjekke om verdens beste øl svarer til forventningene.

Reklame

2 kommentarer

Filed under Bloggpost

2 responses to “Test av belgisk øl

  1. aria

    Ah, Westvleteren…. Drømmer om den enda. Mmmmm!

    Liker

  2. alexander256

    Takk for flott oppsummering, som til og med har med bilder av terninger! :)

    Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s