Vinn eller forsvinn

Michael Jackson tok vår kravstore kjærlighet på alvor, og døde av det. Han er en av mange rusavhengige enere.

Da han opptrådte på skolen som femåring, reiste lærerne seg og gråt. «I had made them all happy. It was such a great feeling,» skriver Michael Jackson i selvbiografien Moonwalk. Betinget kjærlighet var hans første rus, og pappa Joe sørget for at han ble hektet. Han ville neppe blitt verdens største stjerne hvis han følte seg bra nok med mindre.

Barndommen var øving fra skoleslutt til midnatt. Da The Jackson 5 hadde vunnet alle talentkonkurranser i Midtvesten, satt Michael ved større scener og studerte James Brown mens brødrene spiste. Det var ingenting å si på arbeidsmoralen. Heller ikke da han hadde brukt flere år på å spille inn Thriller og var så misfornøyd at alt måtte mikses på nytt.

På skolen ga han smykker til lærerinnene for å bli likt. Som voksen kom han i Guinness rekordbok som popverdens største giver til veldedighet. Det var uaktuelt å skuffe verden ved å innrømme noe den kunne mislike. Men noe skurret, og biograf Ian Halperin ville bevise at det var pedofili.

Gjennom fem års research fant han noe helt annet: «Jackson var et stort barn, og utsatte seg for pengeutpressing fordi han inviterte barn til å se TV i en stor seng,» sa han til Aftenposten da boken Unmasked: The Final Years of Michael Jackson kom i juli. Et mer intimt forhold hadde stjernen imidlertid til piller og voksne menn.

Michael var livredd for å avsløre sannheten, for «da hadde han mistet en stor del av sitt publikum, særlig i USA,» sa Halperin. At Michael ble oppdratt som Jehovas vitne gjorde det ikke lettere. Sist jul sa biografen til verdenspressen at stjernen ville dø innen et halvt år. Få trodde ham, men skam er en dødelig sykdom. Jo strengere krav til seg selv, jo mer skam og dop for å lindre smerten.

Det er ikke talentløse latsabber som dør etter mange års rusmisbruk. Vi i =Oslos redaksjon ville verken taklet livet eller jobben til selgerne våre særlig lenge. Det er mye lettere å skrive om dem. Listen over rusavhengige virtuoser er lang som et vondt år. Elvis Presley, Ernest Hemingway, Diego Maradona og Matti Nykänen er alle enere på sitt felt.

I Norge har Rein Alexander og Torbjørn Løkken vunnet både store konkurranser og kampen mot heroin. Løkken droppet kombinert-VM i 1989, av prestasjonsangst etter gullet i 1987. Senere fikk han kullets beste karakter på sykepleierstudiet. Å bli rusfri kaller han sin største bragd. Michael Jackson solgte 104 millioner av én plate, men mislyktes med det som kunne vært hans største bragd: Å føle seg bra nok som han var, selv om verden nektet å tro ham på sangstrofen «I’m only human».

(Fra =Oslo 2009)

Se også mine andre artikler om MJ:
Dødspopulære Jackson
Sirkus Michael Jackson

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Filed under Min spalte fra =OSLO

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s