Tidsbesparende ferdigprodukter fra fremtiden

(Denne sto på trykk i tidsskriftet Flux i 2001).

Ti år etter at teksten ble skrevet kom det ferdigpiskede omelettegget i salg.

Jeg vet ikke hvor det begynte, men det fortsatte med ferdig utfylte gratulasjonskort og tippekuponger, og ferdigkokt spaghetti for mikroen. Ferdigslitte olabukser og ferdighus er allerede gammeldags.

Fra ferdig oppskåret brød og ost i skiver, var veien kort til det ferdig påsmurte brødet i skiver, som selvsagt kunne fryses ned. Om du ville supplere brødmaten med frukt, kom snart ferdigskrelt appelsin i båter som et godt alternativ.

Allerede i 2001 ble det rapportert om barn som ikke gadd å spise frukt fordi den måtte skrelles, og ferdig-appelsinen ble fulgt av den ferdigmoste bananen og det kjernefrie eplet. Snart solgte de fleste dagligvarebutikkene bare ferdigtygd mat, og folk lo av gamledager, da de måtte bruke tre minutter på å varme middagen i mikroen før de i det hele tatt kunne begynne å tygge. Eller da de måtte rive opp dopapiret selv, og ikke en gang hadde elektrisk peis. Men noe måtte de ha forstått også i gamledager, for den ferdigsmeltede isen slush var en sommerslager allerede før årtusenskiftet. Senere kom de ferdigpakkede koffertene og de ferdigskrevne postkortene. Badelaken innsmurt med solkrem sparte den tidkrevende innsmøringen, og strendene struttet av ferdigsamlede skjell og ferdigbygde sandslott. Oppbrukte fotofilmer sparte folk for anskaffelsen av engangskamera og slitsom trykking på knappen.

Før hjemturen i det selvstyrte engangsflyet, gikk turen innom tax-free automaten med ferdig opptrekte vinflasker, påtente sigaretter og ferdigsugde sukkertøy. Noen syntes imidlertid at denne ferieformen ble litt harry, og valgte en utfordrende norsk skogsferie isteden. Her kunne de boltre seg blant blåbærsyltetøy og ferdigplukkede blomster, og kanskje komme hjem med et ferdigskutt dyr hvis de var riktig flittige. Hvis de fremdeles ikke syntes det var nok utfordringer, kunne de bryne seg på et ferdigløst kryssord fra en Narvesen-automat eller spille Mega-Yatzy med ferdigkastede terninger. I visse skoger kunne man også beundre ferdigblomstrede blomster i vase, og barna kunne klatre i beskårne trær med ferdighytter i toppen og barnesikring på hver gren. Vel hjemme fra ferie hoppet man inn i den ferdig påskrudde dusjen. Etterpå gikk man kanskje til soverommet sammen med engangs-kona for å produsere noen ferdig oppdratte barn, eller bare for å slappe av med stikkordene i en god lynbok.

Legg igjen en kommentar

Filed under Kåseri

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s