Siste nytt om bæsj

Har du bæsj i fryseren, eller stiller du den ut på museum? Svaret avgjør hvilken avis som vil skrive om deg.

«Mann hadde bæsj i fryseren», kunne Dagbladet fortelle forrige jul. Ekskrementene brukte han til å grise ned to biler. Nærbilder viste at alle bilsetene var utsatt for innsmøringen. I de intellektuelles avis Morgenbladet holder det ikke å ha bæsj i fryseren for å komme på trykk. Der må du ha bæsj på museum. Artikkelen «Naken, blind og innsmurt i dritt» gir en innføring i amerikaneren John Duncans konseptkunst.

Morgenbladets redaktør fra 1857 til 1894, Christian Friele, mente at overskrifter var en vederstyggelighet. Før han døde, rakk andre aviser å finne overskrifter til artiklene sine. Tidligere ble flere artikler gruppert under samletitler, som gjerne besto av ett ord. Fram mot 1920 økte avislesingen, og aviser måtte kjempe om folks oppmerksomhet. Fokus ble rettet mot uvanligheter på siden av loven. Avisene ble sensasjonelle, eller leservennlige som de selv kalte det.

Var det et nymotens påfunn? Nei, journalistene var inspirert av en gammel, muntlig fortellertradisjon. Dramatiserte dagligliv, kriger og opprør trakk oppmerksomhet også rundt leirbålet. Disse fortellingene ble gjerne spritet opp når nestemann fortalte dem videre. I mangel av en desk, sørget fortelleren selv for å sette dem på spissen, slik Dagsavisen gjorde i sommer da overskriften ble: «=Oslo bare for nordmenn».

«Dagbladets leder 27. august tegner en karikatur av mine standpunkter i debatten om tigging, prostitusjon og narkotikaomsetning i Oslos gater,» skrev Erling Lae senere i Dagbladet. Han mente å ha voktet seg vel for ikke å havne i den grøftekanten avisen ville ha ham i. Men i Dagbladet er Lae enten «Oslos homoprofilerte byrådsleder» eller «den aggressive byrådsleder» som mener at tiggere er søppel – altså nummeret før bæsj.

Hva ville du gjort hvis du for eksempel hadde tiss i kjøleskapet? Stilt den ut på museum, eller helt den over naboens bilseter? Svaret avgjør hvilke aviser som er interessert i deg. Har du bare mat i hvitevarene, er det likevel håp. Gulrøtter kan lett utarte til vill gulrotsex på Dagblad-desken, og svisker kan ligne litt på hasj. Har du intellektuelle ambisjoner, kan du skrive oppfølgeren til Morgenbladets artikkel «Ensom kjøtteter blant kåte grønnsaker». Her bruker du matsex som metafor for din siste kunstfilmopplevelse på Cinemateket.

(Fra =Oslo 2008)

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Filed under Min spalte fra =OSLO

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s