Sirkus Michael Jackson

Rettssaken mot Michael Jackson er i gang. Det er ikke første gang superstjernen anklages for overgrep mot barn, skriver Kari Bu.

MJvgFor noen var 20. november 2003 dagen da 30 personer omkom i et terrorangrep i Istanbul. For amerikanere var det The Day of the Jacko, dagen da Michael Jackson ble fotografert i håndjern. I forsøket på å få det beste bildet av popstjernen utenfor fengselet i Santa Barbara, måtte en fotograf fra den lokale TV-stasjonen KEYT-TV bøte med livet. Hjertet hans tålte ikke oppstyret. Dagen før var en arrestordre utstedt på Jackson, etter at en 12 år gammel gutt anklaget ham for seksuelle tilnærmelser. Etter å ha betalt tre millioner dollar i kausjon, kunne han reise tilbake til videoinnspilling i Las Vegas. I mellomtiden hadde CNNs talkshow-vert Larry King koblet sammen psykologer, advokater og venner av Jackson-familien for å snakke om dagens tema, slik han hadde gjort ti år tidligere.

Ble tipset

Den første historien om Jacksons angivelig kriminelle forhold til barn begynte da frilansjournalist Don Ray ble vekket av telefonen i Burbank, California, 22. august 1993. Ray ble tipset om at Michael Jacksons eiendom Neverland var under oppsyn av politi, og solgte historien til Los Angeles-kanalen KNBC-TV. Innen et døgn hadde saken nådd forsiden av samtlige riksaviser i England. Bakgrunnen var at den 13 år gamle tannlegesønnen Jordy Chandler skulle ha fortalt psykiateren Mathis Abrams at Jackson hadde vært klåfingret. Imidlertid kom mange sider av saken sjelden fram i mediene. Anklagerens far, Evan Chandler, hadde for lengst ansatt stjerneadvokaten Barry Rothman og planlagt sin egen karriere som filmmanusforfatter. Allerede i 1978, da Chandler midlertidig mistet tannlegelisensen på grunn av «grov ignoranse og ineffektivitet i profesjonen», hadde han reist til New York og fått avslag på et filmmanus. I 1985 ble han skilt fra Jordys mor June Chandler Schwartz, som overtok ansvaret for sønnen.

Faste gjester

Jordys første møte med Michael skjedde da popstjernens bil brøt sammen på Wilshire Boulevard i Los Angeles, i mai 1992. Superstjernen fant veien til Dave Schwartz’ bilutleiefirma, og Schwartz inviterte stesønnen Jordy og kona June til å delta i den store begivenheten. June ga Michael familiens telefonnummer, og sørget for at de ble faste gjester på Neverland. Den undersøkende journalisten Mary A. Fischer, fast skribent i New York Times Magazine og prisbelønt for sin dekning av Gulfkrigen, skrev i 1994 en artikkel i magasinet GQ om omstendighetene rundt Jordy Chandlers anklager mot Michael Jackson. Hun hevder at Jordy inntok det kontroversielle stoffet amytal i nærvær av faren og anestesitannlegen Mark Torbiner. Det samme stoffet ble berømt i 1994, da 20 år gamle Holly Ramona beskyldte faren for seksuelle overgrep i terapi mens hun brukte amytal som medisin. I denne rettssaken i Napa County, California, ble stoffet funnet skyldig i å fremkalle falske minner. Fischer mener det samme kan ha skjedd i Jordys tilfelle.

– Delte seng

I 1993 skyldte Evan Chandler sin eks-kone flere tusen dollar i barnebidrag. Stjerneadvokat Rothman sørget for at han fikk foreldreretten til Jordy 11. juli samme år. I august 1993 ble tretti unge venner av Jackson og deres familier forhørt av politiet. Noen oppga at de hadde delt seng med popstjernen, uten at det skjedde noe kritikkverdig. I september samme år utstyrte Evan Chandler seg med den enda mer berømte advokaten Larry Feldman, som saksøkte Jackson for 30 millioner dollar på vegne av sønnen. Jordy nektet å vitne i en rettssak, og saken ble avgjort ved at superstjernen betalte en ukjent sum til gutten 25. januar 1994. Etter at Jordy-saken hadde sysselsatt mediene i ti år, bosatte den britiske TV-journalisten Martin Bashir seg på Neverland i åtte måneder.

Barnas uskyld

Han ville finne sannheten om popstjernens forhold til barn. Resultatet ble dokumentaren Living with Michael Jackson, som gikk på TV verden rundt i februar 2003. Til Bashir fortalte Michael uten å blunke at han gjerne delte sengen sin med venner. Med stor innlevelse beskrev han overnattingsfester med Home Alone-barnestjernen Macaulay Culkin og broren Kieran, som pleide å ta seg en tur med varmluftballong etter frokost. Etter å ha klatret til topps i yndlingstreet sitt forklarte popstjernen hvorfor han tilbringer så mye tid med barn: «Barn er min største inspirasjon. Alt jeg gjør er inspirert av deres nivå av uskyld.» En gutt som var med i dokumentaren, uttalte at Michael Jackson vet hvordan barn tenker. I november 2003 ble Jackson for andre gang beskyldt for overgrep. I den sammenheng fikk VG tak i moren til en gutt som var på besøk på Neverland sammen med den norsk-pakistanske Michael-vennen Omer Bhatti. VG kunne fortelle at moren var bekymret – ikke for sønnen, men for fremferden til amerikansk politi. 20. november, The Day of the Jacko, holdt statsadvokat i California Thomas Sneddon en pressekonferanse utenfor sheriffkontoret i Santa Barbara. Det meste av tiden brukte han til å le, tydelig tilfreds med oppmerksomheten fra noen hundre levende og en død reporter. Og nå får vi rettssaken som vil få O.J. Simpson-spetakkelet til å virke somen notis i Svelviksposten.

©VG 2005

For sikkerhets skyld hadde statsadvokat Thomas Sneddon sørget for at ikke ett eneste jurymedlem var afro-amerikaner. Likevel ble Michael Jackson frikjent på alle ti tiltalepunkter.

Allerede i 1994 sang Michael at Thomas Sneddon var en kald mann, i sangen kalt Dom Sheldon for å unngå injuryesøksmål.

Jackson-anklager funnet død (VG)

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Filed under Kommentar

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s