Når terningen går berserk

Høsten er høysesong for terningkast. Bokhøsten, kinohøsten og andre supplementer til årstiden skal rangeres.

Filmstjernene bruker ventetiden til å lugge regissøren av 5 løgner.

Innspilling av 5 løgner: Filmstjernene bruker ventetiden til å lugge regissøren.

Sjelden har vi sett så mange terningkast på en gang som da den første norske høstfilmen, 5 løgner, ble lansert. Der Fredrikstad Blad så ”en reise gjennom hele følelsesspekteret,” så Stavanger Aftenblad ”ufordøyelig føleri.” Avisene ga henholdsvis 6 og 1 på terningen.

I Filmmagasinet var filmen ”naturlig og uanstrengt”, mens Romerikes Blad registrerte ”noe påtatt over handlingen”. Aftenposten så en ”begavet flettverksfilm” der VG så en ”ambisiøs nedtur.” For Stavanger Aftenblad gjorde klovnen Ulrik en ”oppvisning i usjarmerende dumhet.” Den samme klovnen ”løfter utvilsomt filmen” i Rana Blad. Pia Tjeltas karakter var et ”velkomment lyspunkt” i Dagsavisen og ”komplett umulig å tro på” i Tønsberg Blad. Alle brukte terningen for å understreke sine sterke følelser for filmen.

Undersøkelser viser at terningkastet har økt lesernes interesse for kulturstoff i avisene. Dette skyldes nok det samme som interessen for annet tabloidstoff: terningen innbyr til en følelsesladet sortering av vinnere og tapere. Alt fra pils til politikere får terningkast. Selv ikke begravelser slipper unna, hvis den døde kjendisen er stor nok til å bli senket i jorda på TV. Det var i beste fall tragikomisk da Dagbladet ga terningkast 6 til Johan Jørgen Holsts begravelse i 1994.

Stavanger Aftenblads filmanmelder hang seg opp i at det var mye røyking i 5 løgner. Kreft var langt fra noe tema i filmen, men anmelderen så her en glitrende mulighet for å komme med en vits. Han foreslo at filmens oppfølger kunne bli en asbestkomedie. Slike kommentarer tyder på at anmelderen har samme drøm som den tragiske kjøpesenterklovnen Ulrik i filmen. Han skulle egentlig ønske han var stand-up komiker.

(Kulturkommentar fra =Oslo 2007)

5logner1

Selv ble jeg klipt bort fra filmen, men regissør og manusforfatter Lars Daniel hadde ingenting å utsette på ganglaget da jeg gikk forbi dette huset som statist.

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Filed under Min spalte fra =OSLO

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s