For + imot = like langt

Går myndighetene til krig mot narkotika, svarer bakmennene med å bli smartere. Reell endring får vi bare ved å fjerne grunnlaget for det illegale markedet.

Kommentaren sto på trykk i Dagbladet 21.07.2009

dbinnlegg210709
Kjøp og salg av narkotika handler ikke bare om estetikken ved Oslo S. Det har Jon Olav Egeland rett i. Men han mener det er enkelt å «utstyre politiet med midler og mål i kampen mot narkotika.»

Det kunne vært enkelt hvis bakmennene var som røverne i Kardemomme by. Hvis de innså at det var koseligere å være baker og brannmann så fort politiet satte foten ned. Men vi snakker ikke om en gjeng som norsk politi kan hamle opp med, uansett ressurser. Vi snakker om en av verdens største illegale industrier. Sandefjord-legen Martin Haraldsen anslår at det omsettes heroin for cirka fire milliarder kroner årlig bare i Norge. Blant dem som forsyner oss med stoffet, er Taliban. Egeland påpeker med rette at profitørene er profesjonelt hjerteløse. Det burde vært overflødig å tilføye at illegal narkotikahandlel opprettholder et hjerteløst, verdensomspennende nettverk uten like. Men nettopp dette synes folk å glemme når de tror løsningen er å bevilge mer penger til norsk politi.

I narkotikalangernes miljø gjelder egne regler. Jo hardere motstand de møter, jo smartere strategier utvikler de. Steve Wisotsky kaller det den kriminelle tariff. Allerede i 1990 skrev han boken Breaking the Impasse in the War on Drugs. Mange har gjentatt hans budskap for døve ører. Den kriminelle tariff er belønningen for å risikere å bryte loven. Jo mer ressurser politiet har, jo mer attraktivt blir det for narkolangere å lykkes med lovbrudd. Krigen mot narkotika opprettholder dermed de oppblåste prisene på heroin og andre stoffer på gata. Politiet kan fengsle en forhandler eller to, men det illegale narkotikamarkedet lar seg ikke arrestere.

Kjemisk sett er det ubetydelige forskjeller på det vi i dag kaller illegal narkotika og legale legemidler. Vi pøser på med tunge medisiner til pasienter som enda ikke er blitt avhengige. I det øyeblikk de blir «narkomane», er det bråstopp, og ansvaret for medisineringen overlates til kriminelle nettverk. Det er som å gi småbarn full kontroll over de skarpeste redskapene i verktøykassen. Da hjelper det ikke å si med streng stemme at barna ikke skal leke med dem. Man får heller ikke snillere barn av å denge løs på dem eller isolere dem fra omverden.

Ingen har godt av store doser vanedannende stoffer, enten de inntas i villaen eller på gata. Men ønsker vi å støtte terrorister og korrupte nettverk over hele verden? Musikeren Martin Hagfors fortalte meg nylig at Sør-Amerikanske forfattere gjør opprør mot Vestens krig mot narkotika. De ser noe norske myndigheter nekter å innse: At svart narkohandel ødelegger for utvikling av demokrati i fattige land, og at markedet bare vokser når det møter motstand.

Jo hardere vi går løs på en motstander, jo smartere og mer kreativ må han bli for å overleve. Det vet både Frp og muslimske fundamentalister, som stadig vokser på motstanden de møter. Vil man forme noen i sitt bilde, fins det smartere strategier enn å gå til angrep på deres identitet.

Kampen mot narkotika kan antakelig ikke vinnes. Men det er bedre at den foregår mellom lege og pasient enn mellom kriminelle nettverk og politiet. Ved å flytte problemet fra juss til medisin, frigjør vi enorme ressurser. Disse kan brukes på apoteker, sykehus og legekontorer, hvor fagfolk vet hva problemet handler om. Utskrevet medisin kan selvsagt havne på gata, men det er ikke dagens narkolangere som vil løpe til legekontorene. De vil bare miste markedet sitt og flytte et annet sted, hvor man fortsatt er livredd for å ta i «narkomane» og «gatedop» med rene hender.

Legg igjen en kommentar

Filed under Kommentar

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s