Fjær og flatbygd

Få steder er legningene vanskeligere å holde styr på enn i musikkbransjen.

For 1980-tallets mannlige artister gjalt det å se homofil ut, men helst ikke være det. Sigue Sigue Sputnik foretrakk fjær fremfor klær, Rob og Fab i Milli Vanilli kunne vært døtre i Cosby-familien, og Michael Jackson kunne vært Billie Jean. Freddie Mercury likte lange skjørt, og Boy George forsømte sjelden den orange lebestiften.

Vår egen Morten Harket var ikke dårligere, og dukket opp med musefletter etter et inspirerende møte med indianere. Neil og Chris i Pet Shop Boys var forut for sin tid. Selv om de virkelig var homofile, så de bare kjedelige ut. Isteden for å løfte kinnbena hos kirurgen, trakk de hodeplagg nedover ansiktet. Så holdt de seg da også svært populære på 90-tallet, da det var helt greit å være homofil bare man ikke så slik ut.

Pet Shop Boys var med sikkerhet homofile, men droppet fjær til fordel for religionskritikk.

På 90-tallet sto artistene i kø for å stå fram som homofile, lesbiske eller bifile. Superstjernen George Michael valgte The Big Issue, Londons svar på =Oslo. Snart ble det så vanlig å stå fram med legningen sin at artistene måtte finne på noe mer kreativt. Dermed sto flere fram som en ny menneskeart, hvor både kjønn og legning var flytende. Da Marilyn Manson gjorde det, var det sjokkerende. Da Antony fra Antony and The Johnsons gjorde det, var det bare søtt.

I dag bryr vi oss ikke om artistenes legning i det hele tatt. Eller? I 2004 avslørte forfatteren Ove Røsbak at hele Norges Alf Prøysen var bifil. Da ble det bråk. Forklaringen ligger kanskje i disse ordene fra Røsbak i Samtiden i fjor: «Kan Prøysen være biseksuell, kan hvem som helst være det, til og med på flatbygdene, på elgjakta, i veaskauen, på dansebandgalla.»

(Fra =Oslo 2008)

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Filed under Min spalte fra =OSLO

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s