Bok i periferien

Denne sto på trykk i Samfunnsviter’n i 2001.

I oktober ble Bok i Sentrum arrangert for femte gang. Boka kommer stadig lenger ut av fokus, mens entertainere som skriver bøker i fritiden står på hovedscenen under messedagene.

Allerede i 1998 fryktet Forfatterforeningens daværende formann, Inger Elisabeth Hansen, at artistforfatteren skulle erstatte den litterære opplevelsen. I 2001 er bokmessens største trekkplaster en mann som er mest kjent for å være hesteprinsessekjæreste og kjøpe seg dyre klær. Eller med Knut Nærums ord: For ikke å skrive. Nærum var invitert til Bok i Sentrum for å oppsummere Norges litteraturhistorie på en halvtime, som ett av messens løgnaktige moroshow. Men han var nær sannheten om årets bokmesse da han raste gjennom litteraturen med vekt på Jonas Lies rare lue og Peter Dass’ kule etternavn, som etter Nærums mening måtte være et PR-stunt.


Tidløs klokke

Ari Behn het Ari Bjørshol før han ble kjendis, og Bokklubben Nye Bøker mener fortsatt at boka hans fra 1999 er ny som bare det. Som en av de to arrangørene av Bok i Sentrum, sørger De Norske Bokklubbene for at forfattere som gjør seg på en scene kommer i sentrum. Slik blir det enklere å selge bøkene deres i en av klubbene, som konsekvent velger månedens bok ut fra forfatterens kjendisstatus. For å bli med i en bokklubb trenger du verken å forplikte deg til bokkjøp eller å betale for velkomstbøkene. Det eneste du må gjøre er å kjøpe en tidløs klokke til 89,90.


Islandske ukekvad

Før terningkastene og bokbadene ble forfattere kjent for det de skrev. Den anerkjente lyrikeren Tor Ulven, som døde i 1995, ga ett intervju i sitt liv. Det var til gjengjeld 24 sider langt og handlet om litteratur. På Bok i Sentrum må man se langt etter foredrag om ordets potensiale. Kjente politikere og TV-stjerner er derimot tungt representert, med bøker om sine liv som kjente politikere og TV-stjerner. TV-stjernen Knut Nærum spøkte med at de gamle islendingene leste sladrete ukekvad hver tirsdag. De skammet seg litt, og påsto at de bare leste dem hos frisøren. Dette var imidlertid en lite troverdig påstand, da det ikke fantes frisører på den tiden. I dag er det enklere å framstå som en sofistikert leser.


Snoop Doggy Nilsen

Arrangørene av Bok i Sentrum skryter av at messen blir bedre besøkt for hvert eneste år. Imidlertid handler messen stadig mindre om litteratur, og vi ler av Nærum når han sier at novellemesteren Kjell Askildsen på en god dag skriver én setning og stryker to. Vi ler også av kommentaren om at Tove Nilsen er Norges svar på Snoop Doggy Dogg (fordi hun skriver om Bølers drabantbymiljø). Om noen år kan det bli vanskelig for komikere å gjøre seg morsomme på vegne av den kjedelige forfatteren som sitter hjemme og skriver bøker. Forfatteren står nemlig på en scene og leser fra sin nye roman, som består av folkelige vitsefortellinger på fem setninger som alle kan fordøye i god tid før han må løpe videre til neste bokshow.


Hylland Eriksens etterlysning

Thomas Hylland Eriksen var også på Bok i Sentrum, kanskje fordi han er pen og snakker fort. Dette forhindrer selvsagt ikke at han har noe å si. Eriksen etterlyste andante-partiet i norsk politikk, med slagordet «Ja til et mindre effektivt samfunn». Han gleder seg neppe til dagen da reality-TV stjernene begynner å skrive bøker, selv om dette vil slå adskillige fluer i smekk for bokklubbene. Neste års svar på showet som toppet årets bokmesse; «Ari med venner», kan godt bli Farmen-Gautes debutromanshow «Naivt som Faen.»

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Filed under Kåseri

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s