Blodige assosiasjoner

Ved å danne nye assosiasjoner, kan mennesker tillegge seg helt ny oppførsel.

Den amerikanske marinen bruker en egen versjon av dataspillet Doom for å bryte ned soldatenes psykologiske sperrer mot drap.

I filmen A Clockwork Orange blir massemorderen Alex bundet til en stol og tvunget til å se voldsfilmer. Samtidig sprøytes gift inn i kroppen hans, slik at han kaster opp. Etter noen hundre repetisjoner, begynner han å assosiere vold med oppkast, og blir selv mindre voldelig.

Dessverre blir ikke vanlige kinogjengere tilført brekningsmidler når ser noen drepe hverandre på skjermen. Tvert imot koser de seg med popcorn, sukkertøy og brus. Dette er oppskriften på å skape voldelige mennesker, mener militærpsykologen David Grossman. Lignende teknikker brukes i trening av soldater.

I likhet med de aller fleste dyrearter, er det svært unaturlig for mennesker å drepe medlemmer av sin egen art. Det krever nitid atferdstrening, som gjerne kan kalles assosiasjonstrening. Mennesker må lære å assosiere noe positivt med vold. Da militære myndigheter skjønte det, var de ikke sene om å innføre nye tiltak.

Tidlig i 2. verdenskrig ble kinesiske fanger plassert bakbundet på knærne i en grøft. De få japanske soldatene som var villige til å drepe, gikk ned i grøften og drepte kineserne med bajonetter. Oppe på bakken ble massevis av unge soldater anmodet til å heie på dem. Rett etter at «showet» var ferdig, ble de unge soldatene servert et utsøkt måltid, alkohol og gledespiker. Resultatet? De lærte å assosiere vold med glede og tilfredsstillelse.

Stadig mer utspekulerte treningsmetoder har gjort soldater mye bedre istand til å drepe. Under 2. verdenskrig var bare 15-20 prosent av amerikanske soldater villige til å skyte på en fiende. I Koreakrigen hadde tallet steget til 55 prosent, og i Vietnamkrigen til over 90 prosent.

Klassisk atferdstrening belønner god oppførsel og straffer dårlig. En hund som får mat til lyden av en ringende bjelle, vil begynne å sikle hver gang den hører en bjelle. David Gossman mener at koblingen mellom vold og fornøyelser ødelegger menneskets «immunsystem» mot voldelige handlinger.

På fjernsynet sendes blodige bilder side om side med reklame for sjokolade, parfyme og andre herligheter. I dataspill blir barn belønnet med poeng og opprykk for drap på stadig mer livaktige figurer. Faktisk bruker det amerikanske marinekorpset en egen versjon av voldsspillet Doom som treningsverktøy. Dette har vært så effektivt at over tredve dataspill vurderes brukt til samme formål.

En skolemassakre i Paducah, Kentucky i 1997 viser at spillene har minst like god treningseffekt på barn. 14-åringen Michael Carneal hadde aldri brukt pistol i sitt liv. Han stjal en .22 kaliber pistol fra en nabo og tok den med på skolen. På 8 skudd traff Carneal 8 løpende personer, fem i hodet og de andre tre i brystet.

Da Gossman fortalte dette til politi og profesjonelle soldater, ble de sjokkert. Selv trente politikonstabler bommer i 80 prosent av tilfellene hvor de prøver å treffe mennesker i bevegelse. Det viste seg at 14-åringen hadde fri adgang til dataspill, inkludert avanserte skytespill.

Antakelig kan mye oppnås ved å bruke assosiasjonsmetoden til noe positivt. Om du har problemer med å stable ting effektivt i hyller og skap, er det altså bare en ting å gjøre: Sett deg ned og spill Tetris. Gjerne med en riktig god sjokoladebit i munnen.

Kilde: «Trained to kill» av David Gossman – Christianity Today Magazine (1998). Denne teksten hadde jeg på trykk i =Oslo i 2007.

Legg igjen en kommentar

Filed under Kommentar

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s