Bøker i nyhetsformat

Først prøvde aviser å etterligne Se & Hør. Nå prøver bøker å etterligne aviser.

En gang ble bøker utgitt fordi noen sendte inn manus. Fortsatt skriver mange håpefulle inn til forlag. Foran dem i køen står bøker skapt av forlaget selv. Gyldendal måtte overtale Ingar Sletten Kolloen i det vide og brede før han ville skrive om Snåsamannen.

95% av innsendte manus har ingen sjanse til å komme ut, men flere av mine få studievenner har skrevet bok om en kjendis på oppdrag fra forlag. Samtidig trygler forlag aktuelle kjendiser om å skrive om hva som helst. Eller om å låne sitt navn til en skyggeforfatter, som får betalt for å late som om kjendisen har skrevet boka.

Fjorårets Frognerfitter begynte som innsendt manus med ukjent forfatter. Forlaget skriver: «Frognerfitter er en ærlig og sjokkerende fortelling om glamour og forfall.» Beskrivelsen er langt fra ukjent. Romanen kunne handlet om medias favorittkjendiser: Britney Spears og Amy Winehouse. Dessuten er ekte kjendiser med i fortellingen. Slapp manuset gjennom nåløyet fordi det kledde nyhetsformatet?

Ingen blir overrasket over at Koloritt forlag nå vil utgi Carl-Erik Grimstads gamle kronikker om kongehuset og Ari Behn. Det spiller ingen rolle at kronikkene er utgitt før, og kan hentes ut av mediearkiver. Gammelt stoff blir som nytt når det kan knyttes til fenomenet «aktuell kjendis».

Her er en sikker oppskrift for deg som vil utgi bok: Velg en populær sjanger, helst biografi. Skriv om en stor og nylig død kjendis som har vært utro. Ta med et avsnitt om utroskapet som sårer kjendisens etterlatte. Si at Ari Behn er en dust på pressekonferansen.

Med andre ord: følg nyhetsformatet. Er du heldig, blir du angrepet av både Ari og biografiobjektets slekt og venner. Foruten maks mediedekning, får du nå kontakt med en rekke forlag som vil utgi den sanne historien om deg og dine uvennskap med aktuelle kjendiser.

(Fra =Oslo 2009)

Legg igjen en kommentar

Filed under Min spalte fra =OSLO

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s