Artig arbeidsliv

En fjerdedel av unge voksne vil jobbe med kultur, media eller design. Trolig setter de opplevelser høyere enn forfremmelser.

Illustrasjon: Ane Charlotte Ohren

Illustrasjon: Ane Charlotte Ohren

En gang kunne bare de mest priviligerte kunstnere og intellektuelle leve et evig bohemliv. Etter eksplosjonen i høyere utdanning, så sosiologen Pierre Bourdieu en sterk økning av «frie» jobber innen kultur og media. Jobber som ga stor (valg)frihet og stadig nye opplevelser.

Nykommerne i utdanningssystemet har u-utdannede foreldre. Slike foreldre mener gjerne at utdanning er strake veien til toppjobbene de selv aldri fikk. Men når mange tar høy utdanning, mangler det jobber som svarer til kvalifikasjonene. Jobber med en klar karrierestige går dermed til folk med de rette sosiale ferdighetene.

Eksempelvis vektlegger foreldre fra høye sosiale lag selvstendighet hos barna. Foreldre fra lavere lag foretrekker lydighet. Karrierejobber krever stor selvstendighet. Utdannet ungdom med lavere bakgrunn blir skuffet på arbeidsmarkedet, og danner en mot-kultur som angriper normer om status, penger og karriere. Her ser Bourdieu en ny sosial klasse, som han kaller semi-borgere.

Semi-borgerne kan styre seg for jakten på økonomisk kapital, men de vil heller ikke ha manuelt arbeid. De vil bruke sin kulturelle kapital, og det gjør de lettest ved å skape nye jobber i medie- og kulturfeltet. Disse jobbene er ikke skarpt definert som profesjoner, og krever ingen klatring i en sosialt krevende karrierestige. Samtidig gjør de det mulig å beholde utopiske drømmer.

Nå vil 24 prosent av unge i alderen 20-29 jobbe med kultur, medier eller design, skriver HMS-magasinet. Når Dagbladet lister opp hvem de har mest tro på i året som kommer, er det moteskapere, fotografer, designere, stylister, serietegnere, filmfolk, skribenter, musikere og medietryner av alle slag.

Samtidig gjør artister opprør mot plateselskapers profittenkning, og journalister glemmer frilanssatsene hvis jobben er morsom nok. Det er lenge siden ungdommen drømte om en trygg jobb hvor det var viktigere å ha ansiennitet enn å ha det artig.

(Fra =Oslo 2009)

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Filed under Min spalte fra =OSLO

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s