«Klapp igjen brødsaksa!»

Tror vi på kulturens bilde av rusavhengige, blir det om å gjøre å gi dem minst mulig ansvar.

Illustrasjon: Ane Charlotte Ohren

Illustrasjon: Ane Charlotte Ohren

I juni intervjuet =Oslo Espen Andresen, heroinisten som skrev boka Fri fra avhengighet. Han ville skrive om hvordan rusavhengige kan se egne tankemønstre, ta ansvar og bli fri – ikke bare fra avhengighet, men fra hjelpetiltak som gjør dem en bjørnetjeneste. Andresen måtte kjempe med forlaget, som ville ha en bok om hans sjokkerende vei utfor stupet.

Bøker og filmer om rusavhengige handler helst om hvor forferdelig de roter det til for seg selv. Blant de mest kjente er Hard asfalt, om Ida som alltid er på vei til helvete. Når hun endelig finner en mann, er det selvsagt en voldelig alkoholiker, og barnet blir tatt fra henne. Leserne likte det så godt at også filmen ble en kjempesuksess.

Hver morgen får =Oslo tilsendt nyheter om «narkomane». Vi får vite at de krangler, smugler, glemmer, raner, sparker, slår, kjører for fort og sovner på do. Så lenge det er kriminelt å bruke narkotika, er det legitimt å fokusere på hvert bidige feiltrinn fra brukerne. Da det var kriminelt å være homofil, var kulturindustrien full av syke og kriminelle outsidere med homofil legning.

Det siste vi vil gi antatt ansvarsløse «narkomane», er en jobb. Det beste vi kan håpe på, er at de sover og glemmer isteden for å slå og rane. Derfor gir vi dem metadon. Espen Andresen beskriver hva som skjedde da metadon ble innført ved en behandlingsinstitusjon. De rusavhengige orket ikke lenger å spille fotball. Ingen krevde heller at de skulle gjøre noe som helst.

Motstykket til dette er San Patrignano i Italia, som =Oslo skrev om i juli. Her bor 1800 rusavhengige som jobber seks dager i uka. Legemidler gis bare når det er strengt nødvendig. Da sigaretter ikke lenger ble utdelt, sluttet alle å røyke. Beboerne produserer noen av verdens fremste viner, samt en rekke andre kvalitetsprodukter. Slik finansierer de halvparten av sitt lange opphold ved senteret, og over 70 prosent får en relevant jobb etterpå. Like mange forblir rusfrie.

«Terapeuten min er ansvaret mitt,» sa Vjera fra Kroatia da vi besøkte San Patrignano. Man må lete lenge for å finne et pip om stedet i norske medier. De sunne og hardtarbeidende beboerne der knuser bildet av Ida som skriker «Klapp igjen brødsaksa!» når kjæresten ber henne reise seg fra sofaen.

(Fra =Oslo 2009)

Se video fra San Patrignano…
Les min reportasje fra San Patrignano…
Les mitt intervu med Espen Andresen…

Advertisements

Legg igjen en kommentar

Filed under Min spalte fra =OSLO

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter picture

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+ photo

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s