– Det begynner med fengsel

Artikkelen sto på trykk i =Oslo i 2009.

Ingvar Ambjørnsen syntes det var mer enn nok å prøve heroin én gang. Nå har han til og med sluttet med sigaretter.

Ingvar sparer ikke på vinen når han får besøk fra Norge.

Ingvar sparer ikke på vinen når han får besøk fra Norge.

Den siste revejakta danket ut de fleste andre norske filmer på kino i fjor. Vennene Carl og Robert er uskyldige hippier i evig hasjrus, som roter seg inn i jappetidens brutale narkotikahandel. Da Ingvar Ambjørnsen ga ut boka med samme navn i 1983, ble mange provosert. Arbeiderbladet var en av få aviser som skrev om den. De kalte forfatteren nazist.

– Logikken var at jeg var liberal overfor hasj, og hasj var det samme som kokain, og i Sør-Afrika ble en del kokainkarteller drevet av fascister.

På begynnelsen av 80-tallet så Ingvar en skremmende mangel på kunnskap om narkotika. Han skrev ikke boka for å reklamere for hasj.

– Jeg ville skrive en realistisk skildring av miljøet. Forlag hadde heller ikke peiling; all slags feilinformasjon skled rett gjennom. De bøkene som fantes var på hasjsprøytestadiet. Vi som visste bedre lo så vi pissa på oss.

Etter en kort karriere i Jesusbevegelsen, endte unge Ambjørnsen opp i Larviks hasjmiljø.

– Jeg valgte et illegalt miljø i en liten by. Det var om å gjøre å komme seg vekk. Jeg visste at jeg kunne bli arrestert, og samvittigheten overfor familien plaga meg veldig. Jeg så venner av meg sitte inne i 45 dager, og da var møydommen tatt. Selv har jeg aldri vært i fengsel.

Aftenposten gikk så langt som å intervjue forfatteren i 1983, men intervjuet ble aldri trykt. De skulle ikke ha noe hasjrøyking i avisen. Men Ingvar ville bare påpeke hvordan fengselsstraff ødela livet til vanlige ungdommer.

Ingvars leilighet nummer to i Hamburg. Han liker å sitte i stua og se på potteplantene på verandaen gjennom den åpne døra. Å gå ut på verandaen har han lite behov for. Helst vil han leve så kjedelig som mulig.

Ingvars leilighet nummer to i Hamburg. Han liker å sitte i stua og se på potteplantene på verandaen gjennom den åpne døra. Å gå ut på verandaen har han lite behov for. Helst vil han leve så kjedelig som mulig.

– Vi hører jo denne frasen om at det begynner med hasj og slutter med heroin. Nei, det begynner med fengsel! Før kom politiet hjem til deg og rota rundt etter noen gram hasj. Du kunne havne i fengsel sammen med banditter, og få hele livet ditt ødelagt. Det provoserte meg.

Hvite niggere er inspirert av forfatterens ungdomstid, og ble hans store gjennombruddsroman. I 1986 fikk han lov å si det han ikke kunne si i 1983. Mange likte også å tro at de var med i boka.

– Jeg har ikke tall på hvor mange som har ment at de er Charlie i boka. De mener også å huske ting vi har gjort sammen, som større hasjtransaksjoner. Det har jeg gjort så lite av at jeg husker alt over ti gram i detalj.

Ingvar synes det er på høy tid å skille mellom ulike stoffer i narkotikadebatten.

– Den jevne hasjrøyker er femti år og har hytte på fjellet. Det er tøys å blande det inn i de massive problemene til gatejunkies. Jeg tror på dagens tyske modell, hvor hasj er forbudt samtidig som det er tillatt. Da er begge leire godt fornøyde. Det begynte å bikke i Tyskland da det ble beslaglagt fem kilo i en sak. Dommeren sa at dette er tull, og nekta å bruke tid på saken. Hamburg tillater i praksis 15-20 gram. I Nederland er det nå forbudt å røyke tobakk på kaffebarer, men du kan røyke hasjen ren.

Mens Ingvar skrev sin første bok, jobbet han med alkoholikere på Frelsesarmeens herberge Den åpne dør.

På vei til puben.

På vei inn til puben. Tidlig på 70-tallet var Ingvar med i «en slags Jesus SUF (m-l)-bevegelse». Etter hvert ble kristendommen for mye skikkelighetskult for vår mann: – Golgatamysteriet var blitt til en kleskode; press i buksa og kort ved ørene. Snart fikk vi helt andre impulser østfra.

– Jeg var alene på vakt med 16 mann som var dørgende fulle hele døgnet. De begynte ikke å drikke som 14-åringer, men hadde et liv bak seg. Det var aldri knytta til opprør, bare tap. Noen sto opp klokka fem for å jobbe på havna. De hadde 16 forskjellige drikkemønstre.

I 2004 fikk han Frelsesarmeens Booth-pris. De mente han hadde mer til felles med Jesus enn det lange håret, nemlig sympatien med de svake og den profetiske harmen. Fortsatt retter han noe av harmen mot narkotikapolitikk.

– Norsk narkotikapolitikk har vært feilslått i 40 år. Likevel fortsetter man med det samme. Det hadde ikke vært mulig på noe annet område. Jeg møter unge politikere som har arva argumentene sine fra bestefar. Da gir jeg opp, altså.

Forfatteren anbefaler ingen å nærme seg heroin. Han vet hva han snakker om.

– På 80-tallet gikk jeg noen måneder i behandling for alkohol. Jeg var flink gutt og drakk ikke på et halvt år. Så var jeg alene hjemme og raste rett på trynefylla. Utpå natta fikk jeg det for meg at jeg skulle gjøre research til en kriminalroman. Jeg oppsøkte noen tyrkere på 12-13 år som solgte heroin. For å få snakke med dem måtte jeg kjøpe. Senere på natta kommer jeg snublende hjem og sniffer det.

– En fryktelig dårlig kombinasjon.

– Ja, det kunne gått helt gærent. Streite folk har vært på fylla og dødd av heroin på første forsøk. For meg ble det helt håpløst da jeg skulle ut og pisse. Jeg klarte ikke å stå, og ble sittende lamma i 4-5 timer. Fy faen, altså.

Ingvar minner om at legemiddelindustrien hadde store forhåpninger til heroin. I 1898 lanserte firmaet Bayer en massiv reklamekampanje.

– Markedsføringen var jævlig morsom. Medisinen hadde ingen bivirkninger, du kunne ta den mot forkjølelse og menstruasjonssmerter. Plutselig fant de ut at så og så mange tonn av produksjonen ikke var skrevet ut på resept. Siden historien om heroin begynte på apoteket, synes jeg vi kan ende den på apoteket. Da blir stoffet reint. Men det fins ingen enkle løsninger på problemet. En 22-åring som begynner å sette skudd er noe annet enn 55-åring som har gått på heroin siden han var 14.

Ingvar mener at Norges behandling av rusavhengige bunner i forakt for menneskene.

– Det er dustete å tro at alle som setter nåla i armen er svin. Selv er jeg blitt tatt hånd om av junkies. De har gode sider selv om de stjeler gullarmbåndet ditt.

– Hvis du kunne velge, ville du helst bli tatt hånd om av junkies eller av det offentlige?

– Hehe, ikke av det offentlige.

Ingvars drikkemønster er slett ikke avskrekkende. – I VG-spalten min prøvde jeg å forklare poenget med å støtte en forfatter i begynnelsen, sier han. – Siv Jensen rykket voldsomt ut mot meg og sa at det ikke ble mye støtte på meg når Frp kom til makten. Det ble litt ufrivillig morsomt. Bare Elling er en middels stor bedrift som innbringer mye mer skattepenger enn hun noensinne har betalt.

Ingvars drikkemønster var slett ikke avskrekkende.

Ingvar forsikrer oss om at han drikker langt mindre destruktivt nå enn før. Han vil ikke sette griller i hodet på folk, og slår fast at man ikke blir forfatter av å innta rusmidler.

– Stemmer ryktet om at du har sluttet å røyke sigaretter?

– Ja, jeg er en type som plutselig slutter med ting. Jeg satt og røkte som vanlig en søndag kveld, og mandag slutta jeg for godt. Sigaretter er jeg ferdig med, det gjør meg dårlig.

Forfatteren påpeker at det hjelper å være kjendis hvis man har et sterkt forhold til rus i Norge. Han ble overrasket over mangelen på kritikk da han var med i NRKs Sommerøya for ti år siden.

– Det var et koselig program med Torbjørn Berntsen og han kule og trauste fyren fra Hedemarken, Sigbjørn Johnsen. Opptaket varte i 12-13 timer, og vi drakk hele tida. Matz Sandmann var også der. Han spurte om jeg ikke kunne få lov å røyke hasj. «Nei, så langt kan je itte strekke meg,» sier Johnsen. Det er da ikke så viktig, sier jeg, og minner Johnsen på at han er hard core fan av Neil Young. Han er jo kronisk stein. Da sier Johnsen like jovialt: «Je trudde han hadde slutta.» Der satt vi i halvfylla og tulla, men vi fikk ingen kritiske tilbakemeldinger fra TV-seerne. 

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Filed under Portrettintervju

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s