Rocka romfarere

Artikkelen sto på trykk i =Oslo i 2008.

Bandet Maika ville helst bodd i et romskip. Vi tok med medlemmene til Teknisk museum for å jakte på farkosten.

Vokalist Aria prøver lyskasterne på Teknisk museum.

Vokalist Aria prøver lyskasterne på Teknisk museum.

Vi drikker kaffe for å lade opp til jakten på et romskip. Maika er nemlig oppkalt etter Barne-TV-heltinnen Majka fra verdensrommet. Den bolleklipte jenta kræsjet utenfor Bratislava, der hun ble kjent med barn i en kosmonautklubb. Bandets radarpar Aria og Micro har kræsjet i en bitteliten hytte på Nesodden.

– Du kan skrive at vi bor vi i et romskip i bane rundt grensen til Follo, sier Aria. Vokalisten har bakgrunn fra Laban Centre of Dance i London og er ikke kjent for å stå i ro på scenen. Singelen ”Felix” skrev hun da hun hadde sett de tolv episodene av Majka på DVD.

– Til slutt forlater Majka barna og reiser hjem. Hun holder på å dø av manglende livskraft. Da gråter hun for første gang. Hun har aldri forstått hva følelser er før.

– Så de har ikke følelser i verdensrommet?

– Nei, der er alt rasjonelt. I hvert fall på Majkas planet Gurun.

– Alle vi guttene som var forelska i Majka gråt også, men det var fordi serien var slutt, sier gitaristen Micro. Han fikk med seg serien da den gikk på NRK på 80-tallet.

Micro kan skilte med seks ukers erfaring som offentlig ansatt gatemusikant. Da han var 18, spilte han klassisk gitar på musikkskole og trengte sommerjobb.

– Ordføreren i Ørsta søkte etter gatemusikere, og jeg var den eneste som svarte. I 4-5 timer om dagen spilte jeg utenfor et kjøpesenter. Jobben innebar også å opptre sammen med ordføreren på eldresentre. Han var en godt skolert Kristelig folkeparti-ordfører, så bedehussangen kom til sin rett.

Aria og Micro møttes da de jobbet som lærere ved Kulturskolen på Vestlandet.

– Skulle du drive med musikk i Haram kommune, var det enten danseband eller blues. Dermed bar det østover. De første musikerne vi møtte i Oslo, var av en eller annen grunn black metal-folk, forteller Micro.

– Av en eller annen grunn? sier Aria. – Det var jo ikke rart siden du jobba i Posten. Alle som hører på black metal jobber i Posten.

– Det er faktisk et poeng, sier Micro. – Noen av de mest kjente black metal-musikerne i Norge har jobbet eller jobber fortsatt i Posten.

Det er ikke mye black metal over Maikas melodiøse indie-pop. Bassisten Dag og trommeslageren Teodor har begge gått på musikkhøyskolen. Dag påstår at det er derfor de er de høyeste i bandet.

– Jeg begynte å spille trombone, men det ble såpass slitsomt at jeg begynte med el-bass isteden. Så jobbet jeg sammen med Aria på Steinerskolen på Nesodden.

– Er dere inspirert av musikken i Majka-serien?

– Det var vel ansatte i den slovakiske stat som lagde musikken. Jeg kan ikke si vi er inspirert av den.

Aria tilføyer at noen sanger er inspirert av historien og stemningen i serien, for eksempel ”Felix”.

Høydepunktet hittil i bandets karriere var opptreden på festivalen Norway in Athens Fest i fjor. Der spilte Maika med kjente norske band som Magenta og Apoptygma Berzerk.

– Vi fikk beskjed om at vi hadde overbevist publikum hvis de ikke begynte å rope på Apoptygma mens vi spilte. Da vi gikk av scenen, ropte de på Maika.

Aria beskriver musikken deres som glad-melankolsk. I Norge kalles den pop, i utlandet rock.

– Vil du fortsatt bo i en hytte når dere blir rike og berømte?

– Jeg tror ikke vi får lov å kjøpe den, men jeg har lyst til å bygge halmhus. Det er en miljøvennlig måte å bygge på.

– Er det ikke en bibelhistorie som advarer mot halmhus? spør bandets andre gitarist, Espen.

– Jo, men jeg skal ikke holde fiender unna, jeg skal bare ha et sted å bo. Drømmen er å bygge et tun med halmhus og bo der sammen med mange andre.

– Opprinnelig ville bandet bosette seg på andre planeter, men det var ikke så mye liv der, forklarer Espen.

Livskraften vår er på topp når vi går inn til utstillingene på museet. Gamle fly er det første vi støter på.

– Er dere også interessert i fly, eller går det mest i romskip?

– Jeg var såpass interessert i fly at jeg fikk sitte i cockpiten en gang, sier Aria.

Vi prøver å besøke et fly, men trappa fører bare til en glassvegg mellom oss og kabinen. Aria synes det ville vært utrolig tøft å reise ut i rommet, så vi ser oss om etter et egnet fartøy. Vi passerer en kuleramme og går strake veien inn i Fremtiden. Aria mener vi burde hatt på oss tettsittende polyesterdrakter i sølv. Snart møter vi en automat som vil selge oss et nytt hjerte. Vi kan velge mellom elektronisk hjerte, organisk dyrket hjerte og donert hjerte fra en idrettsmann. Valget blir elektronisk. En mann dukker opp på skjermen og forklarer:

– Dette hjertet er brukt av alle astronauter på samtlige bemannede Mars-ekspedisjoner. Hjertet er satellittstyrt. Bestill elektronikkhjertet i dag og få et sett ladekabler på kjøpet.

– Tror du Majka fra verdensrommet kunne operert inn et nytt hjerte og fått følelser?

– Det viste seg i hvert fall at hun kunne lære seg å få følelser, sier Aria, før hun tar fatt på en hjertetransplantasjon via skjerm. Espen blir imponert.

– Opplever popstjerner noe av det samme presset som kirurger?

– Folk har jo dødd foran scenen, sier Micro. – Du kan drepe folk hvis du er for populær.

Lenger inne i Fremtiden finner vi det som kanskje kan være fartøyet til den første bemannede Jupiterferden. Det er vanskelig å starte, og Espen lokker oss snart inn i fortiden. Han er bergtatt av pene telefoner. Aria pleier å ha med en adskillig styggere telefon på scenen. Det blir visstnok en veldig stilig og trang lyd når hun synger i den.

Bandmedlemmene haster forbi bilutstillingen. Det er tydelig at vi har med et miljøvennlig band å gjøre.

– Jeg gleder meg til alle biler er dekket med solceller og bare går og går av seg selv, sier Aria. Micro gleder seg til alle biler er dekket med sjokolade. Dag finner en innretning som han tror var verdens første brødrister. Teksten på skiltet sier imidlertid at det er en skipsdamturbin.

– Her har vi en tidlig subwoofer, sier Micro om luftkanonen som får lapper til å blafre et stykke unna.

Snart blir vi hviskehysteriske. To satellitter med ti meters mellomrom kan formidle hvisking uten elektronikk.

– Det er akustikk, forklarer Aria. Det er ingenting i veien med vokalistens fysikkunnskaper. Hun vet til og med at lengden på tauet bestemmer kulenes bevegelse i kulehuskestativet.

– Var det ikke en romkapsel her før? spør Aria en vandrende guide.

– Spør i klimautstillingen, sier den nyansatte guiden.

Snart får vi vite at det er ganske lenge siden romkapselen var her. Til gjengjeld har museet fått et eget hav. Vi tar på oss gule gummistøvler og vasser inn i klimautstillingen. Fotografen begynner å fjernstyre en båt inn i en grotte. Såpass må til for å starte en film om klimaendringer.

– Den filmen var veldig rørende, sier han etterpå. – Det var en liten gutt som skulle redde verden, og verden var en fotball. Alle var slemme mot fotballen hans. Da den kom tilbake, var den skitten.

– Tror dere det vil komme miljøvennlige romskip?

– Hvis vi bruker alle pengene på krig er det ikke sikkert vi får laget flere romskip, mener Aria. Budskapet er altså: mindre krig, og mer miljøvennlige romskip.


FAKTA

* Maika består av vokalisten Aria Maria Fet, gitaristene Sigmund ”Micro” Espedal og Espen Ingierd, bassisten Dag Midbrød og trommeslageren Teodor Berg (som ikke kunne delta under intervjuet).

* Debutsingelen het ”Felix” og albumet ”Radiation Refill” ble utgitt i april 2008.

* Musikken er blitt beskrevet som ”hoppende trist, hviskehysterisk rock.”

* Maika hadde debutkonsert i 2004, og har siden gjort seg bemerket på Oslos undergrunnsfestivaler. I 2007 ble de kåret til ett av de ti beste norske bandene på MySpace.

Videoen til Maikas andre singel, Desert gold. Regissør er
Rob Saunders, som har vært dukkemaker for filmen Spider Man 2 og TV-serien Robot Chicken. Maika var prøvekaniner for hans debut som musikkvideoregissør. Møt også vokalisten på belgisk ølsmaking her…

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Filed under Portrettintervju

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s