Pulvermat og åttekantet stuebord

Artikkelen sto på trykk i =Oslo i 2009.

Vi setter oss i en særdeles myk sofa med rosa skjær i det beige skinnet. Norsk Folkemuseum viser oss hvordan 80-tallsfamilien levde.

80sofa

Paal Mork er leder for Publikumsavdelingen ved Folkemuseet på Bygdøy. Han forteller om familien på 80-tallet, en sosial institusjon som sto lavt i kurs hos den typiske 80-tallshelten.

– På 80-tallet skulle man ut og realisere seg selv. De som virkelig opplevde tidsånden var de barnløse, som kunne gå på Stravinsky og drikke champagne midt i uka.

Likevel har far fått sin egen gammelrosa stressless i utstillingen. Stolen sto ofte sammen med buesofaen i 80-tallsstua.

– Jeg ønsket meg en slik stol, sier Paal, som giftet seg i 1988. Foran sittemøblene står et åttekantet glassbord med et slags nett under. Nettet kalles rotting og består av flettede stengler fra ulike palmer. På 70-tallet hadde man trauste furubord. Det nye var pastellfarger og outrerte former.

– Jeg tror ingen vil ha et sånt stuebord i dag.

sacco

80-talls fjernsynet sto ofte i en hvit seksjon med håndtak i gullbeslag. Apparatet hadde ikke lenger duk med nupreller på toppen. Det var tilstrekkelig å pynte med tørkede blomster i seksjonen. Paal innrømmer at han har overnattet i en saccosekk. Det syntes han var fryktelig ubehagelig. Det uformelige ungdomsmøbelet kom gjerne i rosa, mintgrønn, turkis eller fersken. Gikk det hull på sekken, ble huset fullt av isoporkuler.

kjokken

I lesebøker fra 70-tallet sto det at far er på kontoret mens mor vasker opp. På 80-tallet ble det vanlig at begge jobbet. Mors fravær på kjøkkenet gjenspeiler seg i 80-tallets mattrender. «Pulvermat» tilsatt enkle ingredienser ble markedsført som like god som hjemmelaget. Særlig populære var TOROs eksotiske gryteretter, som hevdet å være fra Mexico og Italia.

– Alt skulle blandes med kjøttdeig. Også lasagne kom til Norge på 80-tallet, men vi skjønte ikke helt hva det var. Når tegneseriegfiguren Pusur spiste lasagne, ble det oversatt til norsk som Joika-grateng.

grytemelk

I begynnelsen av tiåret ble det ansett som ufint å spise eller drikke gatelangs. Så startet Henning Holstad «Folkeaksjonen for melk og brød». I 1983 åpnet han Tiny storkiosk på Skøyen, som solgte enkle matretter om kvelden. I 1986 kom 7-Eleven i Stolmakergata på Grünerløkka. Folk i farta kunne nå kjøpe take-away kaffe i pappkrus.

– Holdningen til mat forandret seg på 80-tallet. I 1983 kom familierestauranten McDonald’s til Norge. Tidligere var hamburgerbaren et ungdomsfenomen. Billigmatkjedene etablerte seg med Rema 500, som siden ble oppgradert til Rema 600 og 1000.

boksmat

En handleliste på 80-tallet kunne foruten kjøttdeig inneholde kinakål, kneipp, kokt skinke på boks og 7-up light. Lettmelken ble introdusert i 1984. Også lett-margarin og lett-majones var populært, mens brusflaskene stadig ble større.

– Hva spiste familien lørdag kveld?

– Hjemmelaget pizza og potetgull med salt og pepper. Pizzaen reiste fra Italia via USA til Norge, men vi trodde vi spiste italiensk pizza.

Hadde man hus fra 70-tallet, fikk det nye strøk med dekkbeis i lysegrått eller hvitt. Vinduslistene ble malt i rosa eller pariserblått. Inne i huset var det gjerne buede døråpninger. Familier flyttet inn i boligfelt med store tomter.

– Det var en tid da alt var lov, og det var mulig å realisere seg selv. Alt skulle vokse inn i himmelen. Folk skulle jobbe hardt og være stolte av seg selv.

I større byer ble homofili omsider akseptert.

– På 80-tallet ble det mye lettere å være homofil enn før, men det skjedde ikke noe spesielt med lovverket. Først i 1993 ble partnerskap tillatt.

En form for selvrealisering som også satte spor i familiehjemmet, var trening. Man skulle trimme etter Jane Fondas video. Mange innredet trimrom hjemme; i utstillingen representert ved Barbies trimrom.

Blant de få tingene vi savner på museet er vannsenga. En liten bevegelse på den ene siden av madrassen kunne føre til en kjempebølge på den andre.

På 80-tallet kunne du godt la være å skaffe deg familie, bare du jobbet nok. I dag er idealet begge deler, mener Paal.

– Nå skal du både ha barn, jobbe fulltid og ha et aktivt liv med venner. Ikke rart vi får tidsklemme.

Legg igjen en kommentar

Filed under 80-tallet

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s