Diagnose: Tetrisavhengig

Artikkelen sto på trykk i =Oslo i 2007.

Tetris er verdens mest solgte dataspill. Avhengigheten truer med å få sin egen gren i psykiatrien.

tetris

En matematiker ved vitenskapsinstituttet i Moskva laget tidenes dataspill.

I 1985 fant russeren Alexey Pajitnov opp det enkle dataspillet Tetris. Han slet med å få ferdig prototypen; han ble nemlig alt for opptatt av å spille. Pajitnovs beste venn fikk en kopi av Tetris som han tok med til Moskvas medisinske institutt. Snart hadde alle de ansatte begynt å spille – og sluttet å jobbe. De begynte ikke å jobbe igjen før Tetris ble fjernet fra PCene.

Som spillkassett til Nintendos Game Boy solgte Tetris i 35 millioner eksemplarer. Poenget med Tetris er å plasserede de dalende brikkene, som kommer i sju ulike former, slik at radene tettes og forsvinner. Mange spillere begynte å drømme om fallende geometriske figurer om natten.

Tetris var også det første dataspillet som ble populært blant kvinner. Tetris-avhengige Hilarie Orman tror hun vet hvorfor: «Kvinner bruker mye tid på å få ting inn i kjøleskapet slik at de ikke faller ut. Tetris-brikkene er som Tupperware-bokser, melkekartonger og ostepakker som må plasseres mest mulig effektivt i forhold til hverandre.»

«Max» fra Johannesburg var en godt gift forretningsmann før han begynte å spille Tetris. Da en journalist besøkte ham i februar 2000, møtte han stuevegger med store portretter av de forskjellige Tetris-brikkene. «Det begynte i 1993 da jeg fikk en Windows-versjon av Tetris,» sier Max. «Det var fantastisk i begynnelsen. Brikkene hadde så fine farger, og det var en fornøyelse å trykke dem dit de ville.» Så begynte Max å drømme om at den lange røde brikken aldri kom. De andre brikkene hopet seg opp, og dannet et hull som bare kunne fylles av den lange.

Max ble overbevist om at dette var konas skyld. Hun måtte ha bedratt den lille firkanten øverst i spillet, som varsler hvilken brikke som kommer neste gang. «Det var fryktelig,» sier kona. Men snart fant hun ut at hun ikke var alene. Mange ekteskap var ødelagt av Tetris, og selv Windows-tilbehørene Kabal, Minesveiper og Freecell hadde ruinert livene til folk. Nå mener kona det er på tide å gi skikkelig informasjon om faresignalene; for eksempel at man begynner å drømme om brikker som ikke passer sammen.

Andre mener at Tetris har reddet dem fra nervøse sammenbrudd. «Tetris-brikkene roper aldri sjellsord eller sjangler uhørt fra side til side,» sier Lezlie M. Lowe. «Det uventede skjer ikke.» En annen kvinne ser på Tetris som en god venn: «Du går gjennom gode og onde dager med det. Det er betryggende å vite at Tetris alltid er der og venter på meg.»

Kilder: The Risk Digest, Wired.com, Omnivore.org, m.fl.

Den menneskelige Tetris, en av YouTubes mest sette videoer:

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Filed under Uncategorized

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s