Pony-wear og løshender

Barnas 80-tall spente fra trappetroll og grønt slim til Gorger og italienske rørleggere. Og alt skulle være hemmelig.

fraglene

80-tallets Barne-TV besto av obskure lokaliteter, ubestemmelige dyrearter, slitsomme kjenningsmelodier og vennskap mellom menn og stoffrester. Programmer som kombinerte flere av elementene ble umåtelig populære, som Fragglene. Fragglene var hyperaktive vesner med froskeansikt, bustehale og en konstant trang til allsang. De bodde i Fraggleberget, et hulesystem bak veggen til en oppfinner og hans febrilske hund. Når de skulle bringe sin livrett reddiker inn i berget, ble de utsatt for store, hårete Gorger. Gorgene kunne unngås ved hjelp av gode råd fra den snakkesalige komposten Mathilda, bedre kjent som Skraphaugen. Heldigvis hadde Fragglene et alternativ i næringsveien, nemlig rørkonstruksjoner tilvirket av bittesmå dosere. Doserne hadde en kolossal arbeidsmoral, og sang gjerne lystige dosersanger mens de jobbet. De var bare glad til at rørene deres ble spist opp så de fikk plass til å bygge flere.


Fingernemme løshender

Stjernene i 80-talls Barne-TV måtte ofte ta til takke med kummerlige boforhold. Bergenserfuglen Gullars bodde i fiolinesken til Marianne, som dessuten hadde leieboeren Indigo i søppelkassen.

Eli og Terje hadde en hemmelig giraff i klokka, Jens Petrus en tungsindig tøffel under disken, Trond-Viggo en flodhest i senga, og Vibeke og Labbetuss hadde løshendene Smitt og Smule bak sofaen.

På SKY-Channel gjorde løshender mer nytte for seg, og levde i skjønn forening under hatten til Inspector Gadget, med redskaper mellom fingrene. Programmet var en del av Fun Factory, et barneshow som gikk over fire timer lørdag morgen og ikke nølte med å sause reklame inn i popllogosendingen. Rett som det var spankulerte Californian Barbie rundt den rosa Mattellogoen på de permanent tåstående beina sine, og tegnefilmen om Popples-bamsene var til umåtelig glede for 80-tallets lekebutikker. Popples’ene hadde en magisk evne; de kunne bli til en ball hvis de stappet hodet sitt inn i ryggen.


Pony-wear og Super Mariomylittlepony

80-tallet var tiåret da barn ønsket seg 500 tyggiser til bursdagen for å få alle samle-klistremerkene av My Little Pony, Turtles og andre moteriktige dyr. Kolleksjonen Pony-wear spendte fra brudekjoler til badetøy, og gjorde små plasthester billedskjønne nok for både bokbind, blyantspissere og taklamper.

Turtles-skillpaddene førte en mer fryktinngytende stil med pannebånd og knebeskyttere, etter å ha avansert fra et vanlig skillpaddeliv ved hjelp av en genfeil. De fikk sitt eget TV-spill, men måtte se seg slått av en italiensk rørlegger.

Nintendo Entertainment System var USAs bestselgende leketøy i 1987, og fostret nye helter uten hjelp fra fjernsynet. Fremtidens arkeologer vil dermed få god grunn til å tro at 1980-tallets befolkning overlevde ved å hoppe ned vandrende hjelmer og flyveskillpadder. Populære sysler var stilkklatring, skyvandring og ørkensumpsvømming, og penger ble tjent ved å dunke hodet i mursteiner. Den spretne Super Mario og hans bror Luigi delte Nintendoen med teknologiske eventyr som The Legend of Zelda, Duck Tales, Bubble Bobble og Mega Man.


Hopp og hemmeligheter

Mer tradisjonelle aktiviteter blant barn på 80-tallet var hopping, promping og spionvirksomhet. Mikke Mus ble et blad for små detektiver, og fikk egen klubb med medlemskort som kunne dekode hemmelige beskjeder i bladet. Røverspråk var like utbredt som bokmål, selv om det tok dobbelt så lang tid å uttrykke seg på. På radioen gikk det hemmelige programmet AB 8-12 fra hovedkvarteret til Anne og Lars, med ukentlig kåring av æresdetektiver. Brødrene Dal jaktet på spektralsteiner med utgangspunkt i Midtskill kommune, mens Lucy, Edmund, Peter og Susan fant det hemmelige landet Narnia bak klesskapet.

I lekebutikkene blomstret narreindustrien, med prompeputa som flaggskip. Slengtau ble hoppet over på langs og tvers til allsang av Bamse, bamse ta i bakken og krangling om hvem som skulle slenge. 80-talls guttene het Morten og kjørte crossykkel, mens jentene het Stine og hoppet strikk fra nederst til straka, eller tvers gjennom kjing-kjong-kinamann uten å røre. Enhver hoppestrikkregel kunne omgås ved hjelp av en ny regel, f.eks. ble «fus» erstattet av «kongefus» og det altoverskyggende «kjikk kjakk fus» for den som ville være først.


Barbie-dill og Donald-dall

80-tallet var Barbies glanstiår. Hun kjørte rosa cabriolett og red på Barbiehest med slør, pels og glitterdrakt. På tross av hennes høyreiste vesen slepte håret gjerne ned i bakken. I magen hadde hun en strikk, og hodet var hult og avtagbart. I motsetning til sin stivbente venn Ken kunne Barbie også bøye knærne, men der sluttet begavelsene. Guttenes leker var mer handlekraftige. Transformers-menn kunne konverteres til nyttige saker som biler, kassettspillere og drapsmaskiner. Om de ikke lyktes i å maltraktere sine omgivelser, kunne de få hjelp av He-Man og Star Wars-klanen.

80-tallets mest fryktede epidemi var gutte- og jentelus, men én ting var kjønnene enige om, nemlig at de måtte ha et Donald-blad hver bidige uke. På 80-tallet ble bladet utrustet med stadig mer originale påfunn i klistremerkesjangeren. Etter noen numre kunne man risikere og sitte med hendene fulle av luktklistremerker, eggeklistremerker, selvlysende spøkelsesklistremerker og narreplaster. Andre populære vedlegg var juksetatoveringer og lag-din-egen-nøkkelring-i-stekeovnen-kort.


Yo-yo-år og vulgære virksomheter

80-talls barna hadde adskillig bedre greie på Yo-yo-år enn skuddår, og slang Cola- og Solo-Yo-yo’er til alle kanter når tiden var inne. I øvrige år ble hendene brukt til fingerstrikking, klining med grønt slim og klappeleker som O-makaroni. I 80-talls trappa kunne man risikere å møte trappetrollet Slinky, og på kjøkkenet ble man servert H-melk med O’boy.

På bursdager og klassefester gjaldt det å få andre til å kle av seg mest mulig eller kysse noen de ikke likte, ved hjelp av leker som Avskjed på grått papir, Flasketuten peker på, Nødt eller Sannhet og Kyss, klapp og klem. Mindre vulgære selskapsleker var Stiv heks, Haien kommer og Doktorsisten. Klassens mest populære (Stine og Morten) kunne danse Lambada, men Morten turte nesten aldri.

Teksten sto på trykk i studentbladet Punkt i 2002.

Legg igjen en kommentar

Filed under 80-tallet

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s