Sky & Super – 80-tallsmedia

80media


Pat Sharp pratet ihjel musikkvideoer og Michael J. Fox distraherte fortiden. På NRK skulle Reidar snart på interrail med Grøten, hvis han klarte å rive seg løs fra SKY.

Vesner fra andre planeter hadde nok å stri med på 80-tallet, men selv om de hadde uforskammet store nesegrev (ALF) eller lange fingre (E.T.) skled de rett inn i amerikanske kjernefamilier. For en ting hadde alle til felles: de snakket engelsk. Det gjorde også norsk ungdom, som trodde Chernobyl var Chers fulle navn og begynte å digge musikk isteden for å høre på den.

Da kabel-TV braket løs med Sky og Super Channel lærte vi også å se på musikk. Den som bare hadde NRK kunne trøste seg med KLMs Skai-TV…

…eller liksom-16-åringen Reidar som satt klistret til Sky med rosa bomullsgenser mens han planla interrail med Grøten og sekunderte mutter’ns vaffelsteking. Der Øyvind Bluck mislyktes med tenåringsfaktene kunne Petter fra Borgen Skole og Adrian Mole fra Hemmelig dagbok for Adrian Mole 13 3/4 år supplere. Den som fremdeles ikke var sjarmert kunne snart forderve huset sitt med en diger parabolantenne og se Pat Sharp, Ray Cokes og Paul King prate ihjel musikkvideoer.

De kunnskapstørste vendte seg mot bladhyllene i kiosken, der Nina på Oss i Mellom i Starlet fortalte at ikke en gang pupper med forskjellig størrelse var unormalt. Dr. Peer i Logo røpet alltid mer enn noen ville vite om alt man kunne bli gravid av, og snart måtte selv Topp gi etter for spørrespaltehysteriet. Spalten Mona & Mikkel illustrerte brev om mobbing og klåfingrede stefedre med romantiske bilder. De romantisk anlagte foretrakk blader som Hjerterevyen og Romantikk.
logostarlet

De bittesmå Tuppen- og Lillemor-bladene utartet på 80-tallet til Tuppen og Lillemor-klubben. Pakkene besto av tjue sminkebørster og bøker om pene og rike ungdommer fra California. Velstående amerikanere var også tungt representert i TV-serier på 300 episoder hvor de høstet vindruer i minkpels og stiletthæler helt til en slektning uten arverett kom og kvalte dem. 80-talls filmer ga seg heller ikke mens leken var god, og dukket opp igjen med stadig mer kompliserte romertall, som Star Trek IV og Rocky VI. Politiskolen ble slaktet i seks utgaver, og Michael J. Fox reiste tilbake til fremtiden tre ganger etter å ha distrahert fortiden med tidsmaskiner og andre nymotens oppfinnelser. Tom Cruise var mannen som kunne brukes til alt på 80-tallet, deriblant F-14 pilot (Top Gun), bartender (Coctail) og støttekontakt (Rain Man).

Denne vignetten fikk Halvsju i 1980. Programmet gikk fram til 1986.

Midt i Smørøyet overtok Halvsjus sendetid på lørdager, etter en kort periode med Blikkbåx.

The Cosby Show var så populært at mange strikket seg gensere som lignet Bill Cosbys.

På NRK ble Dynastiet sendt lørdag kveld det første året, og hele familien så på.

Dan Børge Akerø fikk stadig uanmeldt besøk av Vaktmester’n i LørDan.

Kveldsnytt med Anne Holt og værmelding før Sovjetunionens fall.

Reklamer

1 kommentar

Filed under 80-tallet

One response to “Sky & Super – 80-tallsmedia

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s